Emily tycker till...

... om bett och att betsla upp en stark häst.

När jag var 12 var det häftigaste man kunde rida med ett pessoabett, med två extraringar under. det var skiiiitfint och jag ville ha en häst typ bara för att kunna sätta på den ett sånt bett. Prylfanatiker redan då.Nu HAR jag en häst jag skulle kunna ha ett pessoabett på, han är ju nog mycket framåt i alla fall... varför betslar jag inte upp?

Jo, jag tror på att jobba med hästen, inte mot. Jag har en häst med för många tänder i munnen. Han har mest troligt dåliga erfarenheter av bett. Ni som sett honom vet ändå att han både kan bli för känslig i munnen för att i nästa sekund skita i om jag hänger i tyglarna eller inte.

De "vanligaste" betten man betslar upp till ifrån vanliga tränsbett är pessoa och pelham. Nu ska jag berätta varför jag tycker att alla borde välja pelham.

Ponera att du sitter och rider din häst med pessoabett. När du tar i tygeln, löper bettet i bettringen. Huvudet trycks ner.

samtidigt som detta sker, trycks bettet up i gommen på hästen = hästen vill höja huvudet. Hej dubbla signaler.

En annan sak jag inte gillar med pessoa är att för att hästen ska få eftergift, måste du släppa kontakten med munnen helt. Det är inte vad vi strävar efter inom ridningen. Du kan ta nästan hur mycket som helst, utan att något tar emot. se illustration. Inte en chans att det där bettet kan ligga stilla i munnen. risken för klämskador i mungiporna ökar också, något jag skulle märka direkt på min ponny.

Pelham då.
 ¤ bettet ligger STILL i munnen - det åker inte upp och ner.
 ¤ Ringarna är fasta - inga klämskador.
 ¤ En eftergift blir en eftergift.
 ¤ man kan själv reglera hur skarpt bettet blir - höj handen så verkar skänklarna också, ha låg hand så verkar bara vanliga bettringen.
 ¤ kedjan gör att hästen inte blir hård i munnen. den tar emot så att du inte kan dra hur mycket som helst.

I mina ögon är pelham typ 38329 ggr bättre, jag förstår mig inte på instruktörer som rekommenderar Pessoa.

Allmänt om bett - detta tål att upprepas.
VARFÖR SITTER NI OCH RIDER MED 2-3  CM FÖR LÅNGA BETT?
Snyggt eller?

Ansträng er lite. Tänk efter. Om min nordsvensk har 11,5 i bett, inte fasen har en normal c-ponny av sportponnymodell 12,5 då?Min källa: http://hastpassion.blogg.se/category/pessoabettet.html

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Blogg listad på Bloggtoppen.se
RSS 2.0