Orla


Bodde hos mig februari-november 2007. Minns provridningen, vi ringde Carina Kind och frågade om hon hade någon eller visste någon som hade en ponny de ville låna ut... Det hade hon, och första ponnyn vi ringde om var Orla. Eller Olga, som hon kallades då. Hon hade då gått med föl ett år nästan, och var inte direkt i kondition. Fastnade ändå för henne, hon var skitmysig och ja, typ perfekt. Första tiden stod hon på Åtvidabergs ridklubb som privathäst där, vilket inte passade madam alls. Hon tyckte det var på tok för många timmar i stallet, och ja. Hon hade ju lite egenheter och stegrade om mina direktiv inte passade henne... Fast det slutade hon med så snart hon kom hem till oss på gården, som tur var.

Vi hade hur kul som helst. Tror nästan min drömponny för tillfället skulle vara en tio år yngre Orla. Vi hoppade bana upp till 90 cm, vilket var  hennes "maxhöjd". Hon trivdes inte så bra med högre hinder. På henne lärde jag mig massor, och enligt Charlotte var hon som en unghäst fastän hon var 15 när jag hade henne... Tror det bara var utbildningsmässigt, för i huvudet och hantering var hon hur snäll som helst.

Vi skulle även slutmäta henne eftersom jag ville tävla... Så en roadtrip till Mantorp. Åh, den ädla konsten slutmätning. Vi kom in, de trugade och trugade, hon var ca 141, men efter åtskilliga försök blev hon 139,5. Vi hade fått direktiv från ägaren, en d-ponny ville vi ha om det var möjligt. "Jaha" sa mätmännen och vips blev hon 145. Knasigt det där hur hästar kan växa på 1 minut ;)

Jag minns inte exakt hur det var, men jag tror att Orlas ägares kollega ville ha henne på foder. Jag kände vid den tidpunkten att Orla var en jättebra läromästare på lägre nivå men jag höll på att utvecklas över hennes kapacitet. En svag stund sa jag jag ville sluta vara fodevärd åt henne, och det var nog det värsta jag gjort i mitt liv. Har inte gråtit så mycket för någon annan häst (än). Kände verkligen att jag gjort SÅ FEL. Försökte ändra planerna med ägaren men såklart kunde hon inte ta tillbaka hästen från kollegan. Följde deras resultat på internet och såg senare annonsen när hon var till salu (bilden är från annonsen, jag är tjejen på bilden. Har alla bilder på Olga på mormors extradator) Blev sedan HUR GLAD SOM HELST när jag upptäckte att min lilla pånni flyttat till Överum! Nu bor hon där, jag har hälsat på henne på någon tävling och klappat lite. Tårarna var inte långt bort kan jag ju säga, fastän det gått flera år.

Sann kärlek till den lilla svarta ponnyn som fick så mycket beröm.

dagens ridning

idag red jag. lite. nyss. Igår kändes han inte helt på hugget, ingen power eller schwung. Så idag red jag några minuter på åkern för att bara känna. Samt trimma lite sits på mig, haha. Tränade lite stöd och låg form. Han var stel och jobbig i början, men sen när jag började fokusera bara på att få igenom mina hjälper i skritt i en låg form, så släppte det och han blev superfin. Lite jobb kvar i höger varv bara men inte alls lika stor skillnad mellan sidorna som det tidigare var.

Tror han kan vara mogen för en dressyrträning snart, ska nog anmäla mig imorrn... Om det finns platser kvar :)

Beslutsångest

Har under senaste veckan kollat på 8 st.
Av de åtta känns en helt rätt, men den är långt bort, och två stycken känns okej. Tyvärr tror jag inte det blir så privat med en av dem, då den har några år på nacken. Den andra är skitmysig men har lite skavanker, och är på "fel plats". Den fjärde känns bra men har 1 detalj jag inte står ut med. Nu ska den eventullt bytas ut så jag vet inte! JAG MÅSTE BESTÄMMA MIG IMORRN!

Vad tror ni jag pratar om egentligen?

Bais

Rolig dag. Har mått illa från morgon till kväll, som vanligt blir det värre om jag äter. Finfint. Försöker trösta mig med att det är en dag imorrn som jag säkert inte kommer må dåligt på (it's a lie, it's a lie. Jag kommer säkert må illa imorrn med) och söker företag som säljer N64. Har hittat... 6 olika företag, nu är det "bara" att bestämma sig :)

Gästblogg och sommarvärme

Idag är det ju äntligen jättevarmt igen! Tyvärr mår min kropp inte så jättebra, jag kan må jättebra ett par minuter för att sedan må otroligt illa sen en halvtimme igen. ASTRÅKIGT, speciellt med tanke på att jag och markus firar 7 månader idag.

Idag ska jag försöka må bättre och se om jag orkar träffa markus framåt kvällen, min ponny borde ridas men jag vet ärligt talat inte om jag orkar. Vore ju mindre bra om jag svimmade någonstans i skogen liksom. Något mindre riskfyllt jag ska göra idag är att gästblogga på http://ryttarinfo.blogg.se! Jajamänsan, hon som äger den är bortrest och då får jag skriva lite där... Frågan är bara vad jag ska skriva om?

Vad skulle du skriva om ifall du fick blogga på ryttarinfo?

Hästar som betytt mycket genom tiderna

till årsskiftet har jag tioårsjubileum som hästintresserad. Laddar upp med ett "kort" inlägg om, som rubriken lyder.

Cirrus
32 år gammal passade han en feg nybörjare som handen i hansken. Jag var otröstlig när han avlivades.

Miranda
När cirrus dog fick den tjocka, lata fjordhästen ta över. Det jag kommer ihåg bäst är hur vi stod och drog i dom där hovarna. De satt fast i marken! Minns hur otroligt stolt jag var när jag efter ett ridläger hoppade hela 40 cm!!!!!!!!!1!1

Sörgårdens Cornelia

lat ridskoleponny som hatade att vara själv. Hade min dressyr och tävlingsdebut på henne, 9 år gammal. Slutade med ridskolans bottenrekord poängmässigt :)

Lucia
Shettis som hade humör. Var inte den lättaste att hoppa, många åkte av. Minns inte om jag var en av dem, har aldrig åkt av särskilt mycket *peppar peppar* än...

Emma
Blev skötare på henne när hon var ny på klubben. Red i Jens hoppgrupp och när de andra ponnyerna (som faktiskt var bättre lämpade för hoppning hahah) var upptagna fick jag ta skeden i vacker hand och rida henne på hans träningar. Vi hoppade upp till en meter bana också, och tävlade lokalt. Tyvärr slutade den tävlingen i en avramling över första hindret ^^ Emma var rädd för de svartvita infångarna 20 meter bort och kollade på dem istället för första hindret, så hon stannade och HOPPADE stort så jag fick se hästen landa, från marken ^^.
Har ridit henne till och från för att "läxa upp henne" då hon blivit en surkärring med åren. Får se i höst om vi kanske hoppar lite mer, har hittills mest ridit dressyr på henne på senare år.

Boris
Kom till ridskolan 04. Han bockade, dyk-vägrade och vägrade gå en millimeter från insläppet på tävlingsbanan. Jag började rida honom och det gick faktiskt väldigt bra. Tyvärr fick jag inte tävla honom första året, då en annan tjej ville det och jag aldrig haft så mycket att säga till om vad gäller häst jag vill tävla. Så jag fick snällt vänta till nästa år då hon var för gammal. Vi kan ju bara säga att det inte gick så bra för dem. Tror inte ens de kom runt banan. Men det är bara som jag minns. I alla fall. Jag red honom minst en gång i veckan, ofta två, både hoppning och dressyr. Mitt "signum" har alltid varit att inte åka av så det var väl något som man hade nytta av på boris. Jag åkte av 2 gånger under den tid jag red honom (en gång i veckan, över ett år). Jag red honom riktigt mycket, även på tygeln och jag tror att han skulle sålts betydligt tidigare om vi inte utvecklats så mycket tillsammans.

I hoppningen vägrade han mindre och mindre och vi åkte ut och tävlade div III. Det gick bra, vi kom runt alla gånger, och vårt bästa resultat var 4 fel. Ganska nöjd med det om man tänker på att han inte gick från in/utgången tidigare. Nu kommer de flesta av er som känner boris tro att jag ljuger, men visst. Tro det. Vi hoppade bana som högst på en meter. Slutade rida honom regelbundet 07 tror jag, efter det red jag bara till honom lite när han busat med andra grupper. Har haft svårt att inte ge för mycket råd åt senare ryttare, är ju skitsvårt när man vet exakt var alla knappar sitter, att låta bli! Minns ändå hur j*vla sur jag var på tjejen som red honom innan mig som trodde att hon kunde AAALLLT så därför lät jag dem hållas. Fast i hjärtat kändes det.

Red även honom lite både hoppning och dressyr nu i årsskiftet inför försäljning men då jag hade begränsat med tid hann jag bara rida en/två gång i veckan på min lektion. Skulle även ridit honom på försäljningsfilmen vilket var jättekul att bli tillfrågad om. "tyvärr" så hittade hans SUPERFINA nya ägare honom för tidigt och vi hann inte filma. Är jättenöjd med familjen han hamnat i, tror de kan ha riktigt kul ihop MÅNGA år framöver.

Hip hop
Vad finns det att säga? Underbar ponny hela vägen igenom, tyvärr fick jag inte chans att tävla henne, då jag kunde rida andra hästar :c Lärde mig mycket om heta hästar på henne då hon var riiiktigt het i början. Efter höjdhoppningstävling på Jens träning 04 hoppade vi 115 om jag inte minns fel :P

Mountainstown Sierra Twilight
Bestämdes att jag skulle tävla henne, innan jag ens sett henne. Ridskolechefen sa "det kommer en ny häst om några dagar, den har tävlat ganska mycket så den tänkte jag att du skulle tävla i år :)" Superkul, hon var verkligen fin och jag fick rida henne lite extra i början. Kanonfin i dressyren också, tyvärr hade hon inte mycket till muskler så alla sadlar låg dåligt på henne. Det påverkade hennes redan taskiga humör negativt...

Orla
UNDERBARA PONNY. Hade henne på foder 07. Superfin men tyvärr lite gammal. Jag tog det otroligt svåra beslutet att lämna tillbaka henne till ägaren då hennes "gräns" för vad hon tyckte var kul låg på 90 och jag var på väg över det. Det kändes inte sjysst mot henne att ha henne som "reservhäst" eller tvinga henne att hoppa högre än hon ville så... Grät väl i sisådär 2 månader, blir fortfarande jätteledsen när jag hälsar på henne. Saknar henne jättemycket. Behöver inga snobbiga kommentarer om henne, de andra kan ni vara hur jävliga ni vill om.

LouLou
När ponnyerna blev mindre och mindre fick jag gå upp på storhäst. Jag och LouLou matchade varandra väldigt bra och konstigt nog var det ingen konkurrens om honom? I alla fall, vi har haft stora framgångar på klubbtävlingar, ridit en del lag där det faktist bara gått bra, även individuellt på lokal 1.00 då vi placerade oss som sjua. Då red jag halva omhoppningen utan stigbygel och hade ingen som helst rutin på en-metersbana på honom :D Jättenöjd, skulle lätt vara en intressent om han var till salu.

Chester
Underbara underbara underbara ponny. Tillsammans har vi gått igenom ris och ros, toppar och dalar, förståsigpåare, träningsmetoder och all möjlig skit. Det ÄR en fin ponny, tyvärr bestämmer sig ju vissa människor från början vad dom tycker om en häst... eller ägare. ;) Det jobbigaste med att ha en häst som chester är väl att behöva försvara honom och mig för alla jävla förståsigpåare. Eller. Vetbästare är dom nog. Har fått alla möjliga konstiga erbjudanden. Bland annat låna ut honom till nån som tydligen skulle klara honom så otroligt mycket bättre. Fatta att det inte är något man frågar om. Inte på det sättet.

Får jag välja tre hästar som tagit störst del av mitt hjärta så är det Boris, Orla och Chester.

Vem vet vad framtiden för med sig?


Dont stop

Detta illamående dödar mig. Nästan. Fick åka till vårdcentralen idag och ta ca 6 provrör blod till olika prover. Jag gillar inte blodprov!

Funderar på att ta bort min hästblogg helt, den har ju inte funkat ok nån gång sen jag skaffade den. Flyttar nog över allt bloggande hit. SÅ VET NI OKEJ.

Today

Jag lånar mormors dator, haha, tills min egen funkar. Jao. Idag ska jag ringa och gnälla för LG support, Tror jag ska hinna rida mammas häst och min egen...

Nu tycker mormor som vanligt att det är bäst att ringa ngn privat än att ringa "officiell support" när man har problem. BLIR SÅ TRÖTT. Det är väl ca 39 ggr större chans att få rätt hjälp direkt om man ringer nån som har som jobb att kunna detta, än ngn släkting som KANSKE kan?

..

Mitt internet Min anslutningstjohejs har jag vet inte, blivit arg och sedan gått sönder. För att fixa felet måste man ha internet. BRA LG HUR TÄNKTE NI DÄR?

Har pga internetstrulet inte bloggat ngt, som den uppmärksamme ev. märkt. Har kollat på tv istället. Nu också. Det är jättenyttigt, lärde mig just att hyenahonor har en låtsassnopp som ungarna föds genom. Känns jättenödvändigt, både att det är så och att jag vet det. Hyenor är för övrigt mycket intressanta djur. Stora hängbukar som ser lite uppsvullna ut, gnäller jämt och skrattar när de äter. Nu har flocken avsatt sin ledare genom att nästan bita av henne bakbenet. Den ledaren var ca knasig i huvudet och hatade alla i sin klan. Så det var kanske lika bra men det måste göra ont att bli biten så illa i benet att man inte kan gå.

Ok. Nu är de inte intressanta djur längre. De gömmer kadaver i vattenhål. Nej tack.

GYTT

Traktorn gick igång, med min superba mekning innan, på första försöket (och ett nytt starkare batteri). Awesome. tråkig uppdatring utan bild men det kanske kommer? Nu kör vi bort till åkern så ska jag vända höet... ASROLIGT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Guldkompassen

Sitter och ser guldkompassen med mamma, jättefin film och jag blir SÅ SUGEN på att vara i deras värld, med en egen demon och allt. Verkar supermysigt. För tillfället lurade mamma i mig att Iorek skulle dö och jag började nästan gråta. Är SÅ inne i filmen, haha. :D

Oh sunny day

Det är hur varmt som helst, så jag utnyttjar möjligheterna och ligger och steker i solen och badar när jag blir för varm. Vet dock inte hur mkt sol jag tål, så vi får väl se om jag lyckas bränna benen idag... Hörde just Lillja gnägga också.

Tror inte jag sagt det, men förra torsdagen föddes ett litet föl här, och nu försöker vi hitta på ett namn åt henne. Just nu lutar det åt... Nä... det säger jag inte. Men om du hade ett litet nordsvenskt föl, som var helt svart med vita kotor, vad skulle du döpa det till då?


bad habits

fattar inte
kan inte sova förrän jag är astrött, blir inte astrött förrän typ, 1-2 nånting? sen ska man upp 7?! Blir inte trött så jag kan sova nästa kväll heller. Tror jag är inne i ett dåligt vanemönster. Bad habits go away!

Har idag kollat igenom massa bilder+filmer på den där ponnyn jag blivit tillfrågad om. Den verkar supermysig så om min rygg fortfarande mår bra i början av nästa vecka ska vi ringa upp henne igen och bestämma tid för provridning. Har bara hittat 3 negativa grejer om den, än så länge... En är vilket kön hästen är, en har med hästens tidigare historia att göra och en är att den tydligen kan vara lite seg i galoppen. Det är ju inte direkt något jag är bortskämd med, med min turbohäst... Tror dom kan komplettera varandra mycket bra!


hemskt

nu ska jag gå ner till stallet och försöka göra mig förstådd på tyska. Ska tala om hur hög skiljevägg jag vill ha. FAN FAN FAN typ. Hatar att prata tyska, trots högt betyg genom hela högstadiet är det en HELT ANNAN GREJ att prata irl med tysktalande människor som faktiskt inte KAN något annat språk än.. tyska. Ångest gånger 39283.

RSS 2.0