f*cking awesome

anledningar till att det inte känns så jävla bra just nu:

  1. Jag körde ett par skottkärror betongbitar. Min rygg är helt jävla förstörd nu.
  2. Jag har fått ett mail jag inte förstår vad det handlar om
  3. Min ridpremiär är lagd på is
  4. Jag är smutsig
  5. Jag är hungrig
  6. Jag är bortskämd som ligger inne framför datorn när jag borde hjälpa till
  7. Jag har ont i huvudet
  8. Min ena blogg fungerar inte (igen)
  9. Jag har ont i händerna (dumma betongbitar)
  10. Jag har inte ett giltigt pass

6361

Vill påminna om att jag nu, tillsammans med Ann-Louise på blogg.se, fått igång ridbloggen igen. Passar ju jättebra nu när jag ska dra igång Chesters träning igen, nu när jag inte har så ont i ryggen längre och han blivit helt frisk från hovtjohejset... Blir kalas och vi börjar redan idag, med en sväng till sjön tror jag!

Länken till ridbloggen hittar ni under "LÄNKAR".


Och tips till er andra: Skriv inte enbart "previous" i bloggrubriken. Det gör så att endast era tidigare inlägg syns, inte de ni lägger upp efter "previous". Mvh.

dag nr 6360

idag har det varit HUR varmt som helst, och jag har försökt bränna mig om benen. Det är omöjligt.

6 månader

27/12 2009 - 27/6 2010

<3


inne-hemma

uuuuusch säger jag bara, skogar på kvällen, och det man minst av allt vill ha, grymtande ljud och prassel innifrån skogen och en kat som fräser och tittar åt det hållet. uusch. Nervpåfrestande. Ska kanske ta en stärkande kopp varm choklad. Eller te. Dunno. Är i alla fall inomhus, i värmen och tryggheten och jag blev ej skadad i skogen. Inte fysiskt i alla fall.

snabb kvällskoll

måste gå upp i skogen nu till hagen vi har där, är inte alls sugen på att gå upp dit såhär dags!
är ju egentligen skitmesig och törs knappt ens rida i skogen om det inte är 100% dagsljus, hur tusan ska det då gå att GÅ TILL FOTS på en snårig stig, i skymning? Den som lever får se, fyfan vad mörkt det är.

Ska jag eller ska jag inte

är ju på "jakt" efter stövlar, och har varit ett tag. Har varit helt inne på JW, med nån enstaka avstickare mot tretorn, fast dom är ju heeelt fel mått för mig, så har övergivit dom planerna. Så var jag inne på Hööks igår och såg deras nya stövlar i kalvskinn och med strass på. Ok, dom ser bara ut som kalvskinn. De är mjuka i alla fall. Den långa smala modellen passar mig nästan lika bra som motsvarande JW, förutom att JW är ett par cm högre. Men vad tycker ni? Hööks stövlar med strass eller JW med snörning?

är döförkyld

otroligt.
ögonen rinner som tusan
ont i halsen och huvet
mängder snor och andningssvårigheter
träffa mig inte om ni inte vill bli sjuka.
nån som har en huskur?

telefonförsäljare

-"hej det är emily"
-"hej, talar jag med annmari broman i åtvi.. åtivi... åtividigarberg?"

Nej hjärtat det gör du inte. Jag vet inte riktigt vad jag har emot telefonförsäljare. Kanske att de alltid frågar om, om namnen. Eller att man aldrig faktiskt är intresserad av att teckna nytt mobilabbonemang eller hemtelefoni eller elleverantör eller vad tusan som helst, via telefon. Och dom där bambustrumporna och underkläderna. Nej tack.

Mitt mest absurda telefonförsäljarminne är nog ändå en ung man som ringde mig sådär vid lunch och undrade om den ansvariga för elräkningen var hemma. Öh, nej svarade jag, och lät väl lagom uttråkad. Då börjar han gå in på ett trevligt samtal om att jag låter ju ung och vad gör jag hemma, går inte jag i skolan? Oj, jaha, går du teknikprogrammet, nej men, så trevligt, det gjorde jag också. Och du gillar hästar? jag också, jag har tagit ett par kurser.

EXAKT f*cking everything jag sa, det sa han också. Och hade nån "kollega" småfnissandes i bakgrunden. Till slut var han tvungen att jobba innan hans chef kom på honom, men jag kunde ju lägga till honom som vän på fb.

Lustig kille. Jag la inte till som vän.

Ett par veckor senare ringer han upp igen. Han hävdar att det är en slump men ber mig än en gång att lägga till honom som vän. Hejdå.

Har någon annan råkat ut för samme trevlige snubbe? Eller en liknande? Vill gärna gärna veta. :)


tips på hur du blir lika snygg som jag

Tjolahopp
Här sitter jag och städar min
I hopp om att kunna stänga den så småningom.
jag hittar massa grejer, så jag delar nog innehållet i två delar. En del med "varjedagssmink" och en med allt annat.

denna innehåller detta

Från vänster:
Ofärgad mascara från collection 2000, "Colour lash", färgen 11 clear
concealer från maybelline, "Pure.cover MINERAL", färgen 02 natural
Cuticle butter från LUSH, "lemony flutter", används med fördel på läpparna
Svart mascara från maybelline, "the COLOSSAL VOLUM' EXPRESS", färgen 100% black
plus puder + borste.

Har även, från vänster:
Ögonskuggepalett, "märkeslös" men mittersta färgen är asnajs.
random hårt papper, oftast ngn gammal prislapp eller så.
I andra necessären har jag

Sex tuber för tillfället, från vänster
Cleanser från Formula 10.0.6', Best face forward
Brun utan sol från ACO
Smärtstillande gel från ipex, Siduro.
Ansiktsmask från Formula 10.0.6', Deep down detox
plus tandkräm och duac

från vänster:
Ögonfransböjare
läppglans från isadora, pump'n plump, färgen 61 luminous rose
vit kajal från rimmel, färgen 071 pure white
Svart kajal
läppfärgad läppenna
svart kajal från mavala switzerland, färgen noir

från vänster:
Gummisnoddar till tandställningen, storlek/styrka uggla
fuktkräääm från garnier, skin naurals, fresh. plus cleansing milk i samma serie
eltandborste från colgate
blå glittrig tandborste med min privattandläkares logga på

grejer jag ej orkar fånga på bild:
Parfym från la rive, sweet love
2 deos,  ena från palmolive "tahiti" andra från rexona, "bio rhythm"
hårnålar
diverse tablettkartor, typ alvedon
solpuder+borste

Liten guide till hur man blir snygg som jag, hoppas det var till någon nytta, men... Jag utmanar er! Jag utmanar alla er att visa vad ni har i er necessär. Är nyfiken!

Edit: Oj. Jag har fortfarande lika svårt att stänga necessären, eftersom jag inte plockade bort nåt. Jag behöver "allt", haha. Får se om jag lyckas sortera ut nåt nån annan gång.

hovslagare sökes omgående

Vår ordinarie har inte tid. Jag vill ha en hovsagare nununu. Har någon några tips på hovslagare som är BRA på hovsjukvård?
Kanske underlättar om jag säger att min vanliga är Hans Wincent.

23.07

om tolv timmar bör veterinären vara här. Nu ska jag sova. Typ. Godnatt!
Sprang på frida strax innan utspringet. Vi umgicks typ jämt i skolan i högstadiet. Saknar lite. Vi var KRÄZY (+ Nikolina) och frida lyckades alltid vara sanslöst snygg!

Nysimhallade, ohyeah

Mixen i min godispåse

Jag har upptäckt något. Jag köper inte godis för att jag själv tycker det är sanslöst gott. Jag köper nära och käras älsklingsgodis. Samt några favoriter från dagistiden, som jag envist håller mig fast vid, trots att de faktiskt inte är goda. Som godishalsband. Skitsvåra att tugga. Men vem minns inte när man sprang runt med godishalsband eller ännu bättre, godisklockan, som var digital och visade något klockslag på sju om jag minns rätt. Var tog dom vägen?! Jag törs nästan påstå att det är den godissort jag starkast förknippar med dagisåldern.

Vad har jag mer i min godispåse då? Jo, soda pops, julias favoritgodis. Jag tycker mest de smakar typ sött diskmedel. Ändå köper jag dem, gång efter gång och nu som först, efter minst 3 månaders flitigt köpande, börjar jag inse tjusningen. När jag började köpa godis ihop med Markus blev jag övertalad att TA MER PERSIKOR!!!!!! och jo, dom hade jag ju som favorit ett tag när jag var liten. Saken är den, att självklart köper jag persikor om jag ska dela godispåse med Markus. Jag köper dom även när jag inte ska, trots att jag inte direkt avgudar dem längre. Ska sanningen fram avgudar jag inte alls många av sorterna i min godispåse, så varför envisas jag med att proppa i mig? Tror någon mår bra av att avveckla sockerberoendet, åtminstonde delvis...

...

har även tappat bort min bikiniöverdel, vad faan. Var kan den ha tagit vägen? Hade den igårkväll liksom.

För bövelen emily

Jag har ätit godis till och från sedan halv nio i morse. Jag har fått förlängt rid- och motionsförbud fram till torsdag, åtminstonde. Kopiösa mängder godis + stillasittande livsstil är inte vägen till att inte bli oändligt tjock om det får fortsätta lika många veckor som mitt motionsförbud. Jag bör överväga att ersätta de kopiäsa mängderna godis med normal mängd frukt istället. För vad är väl egentligen godare än att ligga ute i solen och mumsa på solmogen frukt?

Titanic

Sista två engelsklektionerna såg vi Titanic med klassen. Jag var lite sen och missade början, så visste inte vilken film det var. Kommer in i klassrummet, kollar filmen, känner igen ljudet men minns inte att skådespelarna såg ut så. AHA TITANIC, kom jag på efter sisådär 5 minuter och fnissade mentalt. Vad beror det då på att jag reagerade som jag gjorde?

I början av förra året, tror jag, såg jag på film hos 1 kille. Skulle vara lättare att beskriva på engelska, eftersom vi "dejtade", gillar inte det svenska ordet (får fel vibbar känner jag) men i alla fall. Vi träffades då och då. Såg på film nån gång bla. Titanic såg vi. TYVÄRR kunde vi inte se den på datorn, så han fick bränna en dvd. Hans brännprogram gjorde att en FET "KOM IHÅG ATT DU ANVÄNDER EN OLICENSIERAD VERSION AV DETTA PROGRAM"-text låg i mitten av bilden, vilket gjorde att ja. Man såg inte så mycket av filmen. Som att filmen gick på radio ungefär. Visst, man förstöd sammanhanget någotsånär, men... Gött att inte kunna skilja ansikten åt. Den var dessutom otextad = jobbigt. Men ja. Det var ju en fin upplevelse, att "se på film". Detta är något jag fortfarande kan fnissa lite åt. Tror att han, om han minns, gör detsamma.

Minns inte exakt varför vi slutade träffas, minns bara att det kändes mer som en bror eller kusin efter ett tag. Blev asförbannad när han skaffade sig sin första tjej. Blev glad när han skaffade nummer två. Särskilt för andra gången.

Är faktiskt glad att vi inte blev tillsammans. Är även glad över att ha sett Titanic utan att faktiskt ha sett den, och för att ha varit för blyg för att säga att det inte är skönt att sitta en hel film med ryggen mot ett element + fönsterbräda + eluttag. Inbillar mig att det är sådant man skrattar åt i efterhand. Ja det är det.

Studentfirande

Har firat Markus typ hela dagen. Har tyvärr inga bilder, får se om jag kan norpa några från hans familj vid senare tillfälle... Bildnorpning pågår!



Världens finaste student

fejklång tjej i uppförsbacke



Var iaf najs, jag var som vanligt ute i god tid och insåg imorse att endast sommarklänning och högklackat kan bli lite kallt. Hittade en vit tröja som fick knytas, och så jacka på det. Smart tjej. Fick skoskav just innan jag kommit till skolan, det blev inte direkt bättre ju längre dagen led om man säger så. Svider som tusan nu, trots varsam men nogrann tvätt samt plåster. Buhu.

Efter studenternas flakåkning var det dags för en trevlig släktsammankomst @ markus place, för att fira honom. Det var lite ja. Jag träffade ju hälften av dem för första gången. Mycket intryck med andra ord. Känner att ett sånt här inlägg skulle göra sig bäst med bilder, så får väl uppdatera eller så när jag kommer över några. Slutar här nu.

Kort skoldag

gick tillskolan 8.30. Kom hem 9.15. Slut. Är ett spex i eftermiddag, men tror inte jag ska gå på det. Klassen är skingrad och jag TROR att jag hellre äter godis. Tjockis är jag. Eller kommer bli.

Är assugen på hur mycket godis som helst, tror det blir en vända till Willys... Eller netto. Får se. Ska kolla med Markus om han är vaken/mår bra/har planer för dagen också... Kanske går jag till honom i så fall. Glad men lite hungrig tjej. Äter nu. Mvh.

Hade min ridprofilspresentation idag också. Den gick bra, fick massa beröm för den. Såg i och för sig att ungefär hälften av lyssnarna satt som typ... frågetecken? under större delen. Vågade inte fråga varför. Såg lite lustigt ut.

Åh åh åh

Idag har jag fått veta betyg i tre kurser. Två av de betygen var MVG. Det andra VG. Asnajs. Är glad. Skrev även ett prov, ridprofilsprov. Hade betygssnack där också, och jag är väl nöjd med mitt nuvarande betyg :)

Har en pojkvän som tar studenten. Har inte koll på exakt hur mycket han dricker nu i studentveckan, men verkar inte asnajs att vara bakis en vecka i streck. Jag är mkt lättpåverkad också, av det mesta. Blev helknas efter att umgåtts med honom och hans mösspåtagningsandedräkt i... två-tre timmar? Kan man ens bli påverkad av "alkoluft?" Tror ej det finns forskning inom ämnet. Tänker inte forska heller.

På fredag ska det regna som tusan, har jag hört. Ogillar att man alltid planerar sommarklänning på skolavslutningen, sen står man där i sina små sommarskor och blåfrusna bara ben, i tio plusgrader. Utan någon plan B. Jag har inte ens ett paraply, ska nog ringa mormor och be henne låna mig ett. Känns som om det kan behövas kanske. Om jag inte vill regna bort. Det vill jag inte.

Har även studentångest. Hur fan går det till? Kreativitet jag inte valt själv går mig på nerverna och jag kan inte för mitt liv komma på en studentpresent. Har ett par förslag men kan inte skriva ut dom här pga "överraskningen" blir lite förstörd då, hehe. Får se vad det blir.

Igår och förrgår hände något som aldrig hänt förut. Jag blev assugen på öl. Jag vet. Helt skumt. Tror det är unge herr Jonssons dryckesvanor denna vecka som smittar av sig. Thaha.

Gör en radbrytning till, bara för att.


Bugg eller nåt

Min blogg har buggat, allt är versaler. Jag skrev det inte så. Försöker fixa felet, så vet ni. :)

wyggen

känns som om jag har 1 stort blödande sår i ryggraden. Det gör lite ont.

Igår mätte jag mig. Jag är så jävla lång, 173 cm! Förra året köpte jag ju några klackskor heh... 8/9 cm klack på... HÖHÖHÖ jag blir hur lång som helst med dom på mig. Halva min klass kommer se pygméig ut. En decimeter kortare än en tjej liksom. Fast aa, nu ska jag ju inte ge er dåligt självförtroende eller så. Det är ju najs att vara kort också. Man når ju golvet mycket lättare då. Okej, förlåt.

Var går gränsen mellan att vara kort - normal - lång som tjej? Och som kille? Hur skulle du reagera om det började tillverkas klackskor i herrmodell?

Appropå tillverkas! Minns inte om jag tagit upp det i bloggen förut, men ett känt hästutrustningsföretag är skapligt intresserat av mina produkter i min häst/ponny/ryttarkollektion! HUR KUL SOM HELST! Går allt som det ska finns produkterna i webshopen till nästa sommar, så håll tummarna! :D

statistiken

såg idag att jag just idag har ca tio sidvisningar per besökare. Jag blir alltid lika frågvis. Varför såå många/person?

Nu ska vi bort till Tanja och Lilja. Vi funderar på om det blir föl inatt. kanske kanske inte. Vad bli det för färg och kön i år, tror vi?

bra dag - dåligdag- kanondag - mindre bra dag

Denna dag har tagit ganska oväntade vändningar. Först var dagen bra. Sen började jag rida för Karina. Då blev dagen dålig. Sen åkte jag hem och badade med Chester. Då var det en toppendag. Sen kändes det som om någon illvillig person hällt cement i mina ådror. Då blev dagen mindre bra igen och jag somande som en stock. Vaknade ca kvart i tio, fullt  övertygad om att klockan är fyra åp morgonen och hur tusan ska jag lyckas somna om. Har hört att livet skall vara som en berg och dalbana i början av tonåren heh, känns osm om jag är nånstans mitt i/senare halvan men alla ska väl ha knasdagar ibland.

Drömde väldigt mycket. bland annat körde jag bil. jag var oförsiktig med gasen så framdelen på bilen lyfte så avgasröret slog i backen baktill. öh. ja så kan det gå när man kör bil! Voltade även litegrann, är mycket upplagd för att övningsköra nu. Drömde en hel del om min klass som sprang omkring på ett gammalt militärområde (wtf) och jag blev jagad i min rostiga volvo 745, av nån kille som byggt om en gigantisk kastrull till fordon. Härligt härligt.

Varför du inte ska ha fler hinder än just de du hoppar över uppställda

Hörreni, nu ska jag berätta vad som kan hända om man envisas med att ha alla hinder framme jämt. Jag red övningen på bilden, över travbommen, över en liten "coffin"  som våra engelska gäster kallade det, ca 30-40 cm högt, volt åt höger, hoppa samma lilla skutt igen, sedan bryta av på rakt spår, svänga vänster och rida sluta fram till travbommarna, och så kan man fortsätta i evigheter.


Som de allra flesta vet, är min häst + hoppning = explosivitet. Över kistan en gång, kom jag i lite obalans, lite svajig volt och tror ni inte att min häst från i princip stillastående (han är jätteomtänksam när han känner att jag tappar balansen, väntar tills jag är tillbaka) bjuder på det vita hindret? Hej och hå, en meter räcke med ryttaren på svaj. Men det gick bra, undrar vad som egentligen ska till för att jag ska åka av? Nej fy, det vill jag inte veta. Är tacksam över att ha en så uppmärksam häst som nästan är min andra halva, som läser mina tankar så jag aldrig åker av.

Morgonmöte

Hade ett möte nu klockan nio, så jag fick liite sovmorgon. Det gick väl... bra? vet inte hur det skulle kunna gå annars men. Det suger att gå i skolan dessa veckor pga:
alla kurser sjunger på sista refrängen
vissa kurser är "slut"
andra kurser vill inte påbörja ngt nytt innan sommarlovet (klokt)
Vi har två prov nästa vecka, jag kommer få ca g i styrteknik med vad tusan ska jag med den kursen till. Gillar inte att få endast ett G, blir ju oftast sur om jag får "bara" VG så... Ehehehe.

Nu, innan alla betyg är satta ligger jag på 20,0 i betygssnitt. Jag njuter dom få dagar som är kvar okej?


En månad kvar, sen är den där lilla skiten ett år. Sööötaste.

skulle kunna skriva massor fula ord

men väljer att ta ut de aggressionerna på något annat.

Fackuppsatsen är KLAR
Engelska summary response paper är KLART
idag blev jag påminnd om engelsk bokrecension som också är KLAR
presentationen om ridprofilen ska redovisas imorrn så är den KLAR
På måndag har vi kalkylering/styrtekniksprov.
På onsdag har vi ridprofilsprov.

För övrigt lossnade min e-tangent idag också. Skruttdator.

morgon

vaknade vid 06.15, helt klarvaken. Gick ut i hallen för att kolla klockan, min mobil är dåligt batteri på så stängde av den i gårkväll och ja, har då ingen klocka i mitt rum. När jag fick se att klockan var så lite gick jag och la mig igen... och hade assvårt att somna! Låg väl och intalade mig att "nu ska jag sova no matter what"

Hade tydligen lyckats somna iaf, för jag vaknade just med en klocka pipande och grävmaskin1 just utanför husväggen... Härligt uppvaknande, och nu är jag inte ALLS sådär pigg som jag var för 1,5 h sedan. Hatar när det blir så!

Nu måste jag i varje fall skynda mig till skolan, sparade just över lite filer till USBn som min svensklärare ska hjälpa mig med idag :)

har använt ett par nya skor idag

använde dem för att gå ca 1.5 km. har snygga skavsårsblåsor nu, mitt på foten. Jag lyckas, okej. funderar på vad det är för väder imorrn, vad jag ska ha på mig... aaao. Är supersupersupertrött, så ska sova nu innan elva är det tänkt... Får se hur det blir, vore skönt med 8 h sömn för 1 gångs skull :)


kalabalik/inomhuspool

Jag gick ut i badrummet. Oj vad mycket vatten det är på golvet tänkte jag. Letade upp lite ståltrådsbitar och fiskade upp hår som såg ut att komma från "The Ring"-flickan. Skyfflade undan lite av vattnet som stod i badkaret, hällde det i toan. Kom på att toalettstolen var ostädat, gick lös på den med duscslangen (!) och toaborste, sen lite rengöringsmedel. Vattnet på golvet har sjunkit undan. Rengöringsmedlet verkar och jag har just skickat iväg en färdiggjord uppgift till en vän som skulle kolla igenom den. Fackuppsatsen behöver jag Ambjörns hjälp till, för att den ska bli färdig. Är fortfarande som en dålig SVT debatt. Presentationen skall ses över och sen är jag klar. Mycket najs.

Nu är det kanske hög tid att göra något som liknar en lunch, får fundera några minuter på vad jag kan äta bara. För tillfället känns min mage inte superförbannad utan bara hungrig, men det lär väl ändras så fort jag äter något. Känner koncentrationen svikta så då är det definitivt dags för massa massa massa mat.

Återkommer ang. avloppet och läxorna.


Jag igår. ÄLSKAR FÄRDIGGJORDA LÄXOR

resursdag

Ligger hemma, mår så kasst det nästan bara går, kan inte röra mig utan att må jätteilla och har ca 4 grejer kvar att lämna in. Är typ klar med fackuppsatsen, den är sämst. Tänk er SVT debatt, fast nedskrivet på papper. Där har vi min fackuppsats. Ska be om hjälp me den. Ridprofilen skulle jag fixa lite betygskriterier och så, men haha. JÄttesvårt att få tag i, tror jag skippar. Engelskan måste jag göra. Måste måste. Det är lite lockande att hitta en egen engelsk artikel att summera. Ska nog göra det. Vad har jag kvar sen? Kalkylering, datakunskap. Jo, men det får jag väl ta och göra. Ska kolla schemat om jag kan göra det imorrn kanske, känns som jag har skapligt kläm på hur open office calc fungerar nu.

Kanske orkar jag pallra mig till skolan några timmar i eftermiddag, så länge jag äter försiktigt och klokt så kanske. Kissiedieten har våldtagit mig. Jag kan nästan bara äta keso, mörkt bröd, frukt och dofilus yoghurt utan att må dåligt. Knappt det heller. Är det stressmage månne? Eller slog pencillinkuren ut magens funktion helt? Magar är mystiska. Mvh.

Sömntalaren

Jag talar tydligen i sömnen. Vad det beror på vet jag inte. Vet bara att jag typ vaknar upp jättelångsamt och tror att jag är vaken fast jag drömt och då säger massa konstiga saker, som jag sedan får höra morgonen efter. Typ.

Jag: Tack så mycket!
Markus: ööh... va?
Jag: (inser att jag talat i sömnen och är för trött för att förklara) Eh nae, jag ville bara säga så.

Alternativt
Jag lägger mig på mage och stödjer mig på armbågarna.
Jag: Bara så du vet så har du mycket slappare schema än vad jag har.
Minns inte hur samtalet slutade. Minns bara att jag är knas. Tack och lov har jag slutat (tror jag) gå i sömnen i alla fall. Alltid nåt att glädjas åt.

Nu ska jag sova. Vet inte om jag pratar i sömnen när jag sover själv också, men det är lite svårare att komma på. Orkar inte direkt sätta upp nån övervakningskamera eller ljudinspelning och sedan lyssna av hela den bara för att jag KANSKE säger nåt kul. Men vad spelar det för roll egentligen. Vad handlar det här inlägget om egentligen. Hopp i säng nu, det är sent och imorgon är en ny dag. Godnatt allihopa!

Magen

Magen mår så sanslöst jävla illa, vet ej vad det beror på. Kanske har jag en enormt känslig mage som hatar allt vad stress och oregelbundna vanor heter? Kankse? Kan iaf inte äta längre, mår för dåligt då, oavsett vad jag äter. Men äter jag inte mår jag ännu sämre när jag väl äter, för äta måste man. Dumma kropp, kan vi inte vara sams ibland.

Var hos sjukgymnast igår och kollade upp ryggen. Den ÄR trasig, hon tror att det med stor sanolikhet är en disk som pressats ihop lite, därför har jag lite halvtaskig styrsel i benen och kan inte sitta mer än 20 min utan att få myrkrypningar... Dör i ryggen det gör ont. Den enda fysiska aktivitet jag KAN utföra, är hästhoppning. Skulle kunna använda detta som värsta argumentet för att få ENDAST HOPPA vilket är ganska najs men... nej. Ponny får i alla fall vila lite, jag har ju DÖMYCKET i skolan just nu, och mamma ringde och rapporterade att jag har en häst som lever rövare i hagen tillsammans med unghingsten... Motion får han i alla fall. Ryggen skall vila så gott det nu går, med carinaträning på söndag och ev. lite ponnybuslekar på lördag... det bestäms imorrn.

Nu har jag i alla fall en fackuppsats som vill bli skriven, hörde rykten om betygssättning imorrn vafan, det hinner jag ju aldrig. Oboy+uppsatsskrivning it is, i alla fall...


Detta är ridning för mig

Relationen med hästen, ett samspel. Både häst och ryttare ska ha roligt. Ingen ska känna sig fast och instängd. Inga panikkänslor varesig för häst eller människa. Ta små steg och klara uppgiften med bravur.

Där konsten tar slut, tar våldet vid...

Alltså. Du behöver inte ta i mot din häst, om du har rätt teknik. TRÄNA TEKNIK GOTT FOLK. Jag tror inte hästarna kommer bli mer medgörliga för att ni slår och sliter i dem. Jämför hästen med ett litet barn. Skulle du ställa dig och skrika åt ett barn som inte förstår hur en diskmaskin fungerar, istället för att lugnt och sansat visa och berätta? Tror inte det. Minns ni någon gång när ni själva var små, och verkligen inte förstod, men så blev omvärlden förbannad på er och ni visste inte vart ni skulle ta vägen, för ingen förstod? Så kan jag nästan ge mig på att hästarna känner när man är för brysk och oförstående mot dem.

Jag läste en intervju med Alex Zetterman för ett tag sedan. Där säger han en rad bra grejer. Som tillexempel "en avspänd häst lär sig bättre". Såklart är det så. Helt självklart om man tänker efter. Så VARFÖR håller vi på och blir arga på hästarna, när vi vet att ingenting blir bättre?

Antagligen beror det på detta: Vi har slutat se hästen som ett djur, utan nu för tiden är den vårt tävlingsredskap. Allting måste vara så perfekt och får inte ta tid. Försök komma bort ifrån det tänket. Vi lär oss olika snabbt, och olika bra, därför har vi "extra stödgrupper" i skolan, får olika betyg osv. Hästarna är likadana. Tänk dig att du åker till typ. Kina. Och du ska hjälpa till i en godisfabrik. Du älskar godis och älskar att göra godis. Men du förstår inte vad du ska göra, fast du vill SÅ GÄRNA hjälpa till. Kinesen säger ngt till dig, en instruktion. DU fattar antagligen inte nånting, för du kan varken kinesiska, tankeläsning eller något om godistillvekning. Kinesen tappar då tålamodet och börjar skälla ut dig på kinesiska och tar tag i dig och sliter bort dig till stället du ska hjälpa till på och visar dig bryskt och argt hur du ska göra, samt slår dig tills du gör det. Fläckfritt. Är det fortfarande kul att jobba på godisfabrik då?

Tänk att situationen är en häst i ett ridhus. Den vill så gärna göra rätt, för den älskar sina människor, och när de är glada. Så trycker människan med båda benen. Vad i helvete betyder det, tänker hästen. Den kanske provar nåt och det var fel. Då blir hästens älskade människa förbannad och sliter tag i munnen på hästen och sparar med benen och piskar på rumpan. Har människan fortfarande en glad häst? Nej va, en ganska ledsen och osäker häst som inte har den blekaste om vad som väntas av den. Den blockerar troligtvis massa signalsystem till hjärnan och är fast i sin tankevärld. Är det en sån häst vi vill ha? Jag vill inte.

Därför. Jag skulle gärna se en lite senare tävlingsdebut hos de allra flesta. Jag själv var för ung. Jag ställde, och ställer, alltid för höga krav på mig själv. Och då automatiskt även hästen. Jag håller på att lära mig nu. Man kan inte stressa fram prestationer. Inte om man vill ha långsiktigt resultat. Kom ihåg mitt råd:
Inget våld från hästryggen.

Kommer inte tveka en sekund på att säga åt mina framtida elever att sitta av om de blir arga. Allt för att skona hästen.
Obs jag vet att jag i och med detta uttalande minskar urvalet potentiella elever. Det gör inget.


RSS 2.0