aaw

Jag är ju inte direkt känd för att aldrig ha bloggtorka, så idag hittade jag en lista hos en läsare :)
Tänker börja med den från och med imorgon, och ta en grej för varje dag i december. Så vet ni vilka dagar ni ska titta in om ni vill veta något speciellt.

♥ Dag 1 – Presentera mig själv.
♥ Dag 2 – Min första kärlek.
♥ Dag 3 – Mina föräldrar.
♥ Dag 4 – Det här åt jag idag.
♥ Dag 5 – Vad är kärlek.
♥ Dag 6 –  Vad är vänskap.
♥ Dag 7 – Min bästa vän.
♥ Dag 8 – Ett ögonblick.
♥ Dag 9 – Min tro.
♥ Dag 10 – Det här hade jag på mig idag.
♥ Dag 11 – Mina syskon.
♥ Dag 12 – I min handväska.
♥ Dag 13 – Den här veckan.
♥ Dag 14 – Vad hade jag på mig idag.
♥ Dag 15 – Mina drömmar.
♥ Dag 16 – Min första kyss.
♥ Dag 17 – Mitt favoritminne.
♥ Dag 18 – Min favoritfödelsedag.
♥ Dag 19 – Detta ångrar jag.
♥ Dag 20 – Den här månaden.
♥ Dag 21 – Ett annat ögonblick.
♥ Dag 22 – Det här upprör mig.
♥ Dag 23 – Det här får mig att må bättre.
♥ Dag 24 – Det här får mig att gråta.
♥ Dag 25 – En första.
♥ Dag 26 – Mina rädslor.
♥ Dag 27 – Min favoritplats.
♥ Dag 28 – Det här saknar jag.
♥ Dag 29 – Mina ambitioner.
♥ Dag 30 –  Den här personen betyder något alldeles extra

Husspindel

En stor och maffig husspindel söker nytt hem. Den är lite gråbrun och gillar disktrasor. Alla åtta ben är intakta och jag tror det är en honspindel. Namn får du hitta på själv. Söker nytt hem omgående.
Pris: helt gratis, först till kvarn.

note to self

ha inte t-röd på händerna när det är -12 ute. Kallt.


Marsvinsungar

Flera kullar marsvinsungar, i raserna teddy, sheltie eller coronet. Både hanar och honor, från 2 dagar gamla.
(säljes inte innan de fyllt 5 veckor och väger minst 300g)

Marsvin är sociala djur som sover på natten och är vakna på dagen. De blir snabbt tama och kan lära sig små tricks om man mutar dem med något gott. De vill alltid ha minst en kompis av samma kön för att hålla sig glada och friska. Fri tillgång på hö och vatten, och frukt eller grönsaker varje dag.

Säljes av Månskensbondens marsvinsuppfödning, som är godkänd och ansluten till Svenska marsvinsföreningen.

Är du intresserad? Hör av dig :)

skolpersonal

Min erfarenhet av skolpersonal är att de till en början alltid ska bryta ner din vilja så gott det går. Först få dig att säga vad du vill, sen ta det du sagt, köra det i en köttkvarn för att sedan hoppa på det. "Nej tyvärr, det går inte att göra så." Nähä, varför bad du mig komma? Som idag, jag gick till syv för att prata om skolbyte. Möttes av ett fett "Du har all kapacitet i världen har jag fått höra, är mkt duktig i skolan, men vet du vad, distansstudier är för svårt för dig, du är för ung". Här har jag enormt svårt att se varför det skulle finnas distansgymnasium ifall man inte är mogen för det när man är 16. Jag menar, jag fyller 18 om två månader, och jag är, trots min kapacitet som hon påvisade, inte lämplig för studier på distans. Här blev jag arg för jag kände mig så överkörd, och ville ringa mamma så hon fick komma och försvara mig.

Men det konstiga är, att om du motiverar tillräckligt bra så är allt möjligt. De vill bara inte göra något om de inte måste. Det gäller de flesta människor som jobbar inom skola. Jag har, när det gäller skola, nära till tårar (låter som en jobbig tjej som fejkgråter tills jag får som jag vill, men så är det inte. Jag gråter när jag blir ledsen, arg och besviken) OCH om man gråter och förklarar varför man tycker som man gör, så får man helt plötsligt hjälpen man behöver. Det får mig att undra om skolpersonal gillar tårar, eftersom de alltid pressar mig tills jag börjar gråta?

Nu har jag i alla fall fått blanketten och mina betyg hittills. Det enda jag behöver nu är mina högstadiebetyg och målsmans signatur. Och lite tur, snart kommer jag slippa pressen att gå till en skola som inte fungerar, slippa en klass som ger blanka fan i att jag sitter med dem när det kommer till par/grupparbete och får lärare som kanske bryr sig så jag märker det. Det kan ju inte gärna bli värre härifrån. Hoppas jag.

lets go

tjoho, luciaträning!!! åt just en gigantisk portion makaroner och falukorv, så kanske behöver jag inte skjuts till stallet utan kan rulla själv? blöhö. Julia kommer snart i alla fall, kan man kanske kalla henne min egen privatchaufför? Aja, hörs senare :)

Chester vilar idag också, den här djupsnön tär på krafterna lite...

Godmorgon

Har sovit gott, fast mitt i natten, vid 3 kanske, vaknade jag av att jag drömde en mardröm. Skitläskig var den. Musikkåren red förbi mormors gård i full galopp och spelade ngn låt man förväntar sig höra på medeltiden. Så kom två "spioner" in i stallet och letade runt, hittade oss och sa att dom skulle vara med på mitt bröllop. Då blev jag jätterädd av en eller annan anledning, och heh, vaknade och var SÅ SÄKER på att nån var inne i lägenheten. Hatar sånt, så gick runt och tittade och var liiivrädd. Ingen var här (konstigt va? Tänk om jag kunde läsa lite på min sovtröja ibland och sluta vara så rädd) och jag somnade om. Och missade att ställa klockan. Great. Vaknade halv nio, ska vara hos syv vid 10. Ska prata om att byta skola och utbildning, så får se vad det kan tänkas bli...

halloween outfit



Gissa vem jag var?

Hoppträning

Har just kommit hem och fodrat i mitt stall nu, har redan fodrat på Årk och hade en hopplektion där :) Tycker det är mycket lättare att ha hoppträning än dressyrträning, för i hoppning vet jag åtminstonde hur man ska rida! Dressyr vet jag också hur jag skulle vilja rida, men det tar för lång tid att sätta ord på det. Särskilt som det är 8 elever! Men iaf, hoppträningen idag är jag väldigt nöjd med, ingen ramlade av, ingen blev ledsen (vad jag vet) och ingen gjorde sig illa! Tjejerna var verkligen jätteduktiga, blev så glad av att ha lektion idag!

Nåt som var mindre kul... när jag kom ner till stallet hade hela ponnystallet frusit ihop. Vattenrören var is, förutom hos e-type. Ringer Mikaela i panik, mer eller mindre, och hon fixar så nån skulle komma ut och kolla till allt senare. Jag och två mammor bjuder alla ponnisar på vatten ur hink, så får dom mer sen när dom andra kommer ut.

Jag är grymt trött och ni som inte är fullt lika trötta och medvetna om hur svenska språket ska användas kommer få huvudvärk av det här inlägget. Förlåt. Mamma står och lagar lite kvällsmat så ska jag äta snart, och sen sooovaaa, så kanske min språkhjärna återhämtat sig till i morgon. Godnatt, världen.

Lathund, D-ponny

1 språng: 6,50-6,90
2 språng: 9,50-9,90
3 språng: 13,00-14,00
4 språng: 16,25-17,25
5 språng: 19,50-20,50
6 språng: 22,75-23,75
7 språng: 26,00-27,00

fruktansvärt irriterad

Är enormt irriterad på ett antal personer i min ålder, vill verkligen bara gå fram till dem, säga åt dem hur hemskt illa de beter sig och typ... klå upp dem. Nä. Känns rätt så dödsdömt att klå upp människor som är längre, tyngre och starkare än jag. Ska jag slåss får jag hålla mig till dom som är mindre än jag själv!

Idag har jag ridit 2 pass, och gått ca 3 km i 2 dm snö. Mina ben är möra! Och på något sätt har jag börjat rida väldigt mycket lektionsponny igen, det gillar jag :) är verkligen ponnyryttare ända in i själen. Dock gillas det inte helt av mina kompisar, jag tänkte satsa till nästa år, sista året att tävla ponny, på att skaffa snygga tävlingsset, med huva och schabrak. Jag vill ha antingen i illrosa (okej då, kanske inte) eller i beige. Ramaskri. Det är tydligen fult med beige saker på vit häst med mörkbrun utrustning. Ahapp. Istället ska jag ha marinblå. Öh. Får se vad jag hittar för luva, men än så länge lutar det åt beige. Eller vilken färg borde jag välja? Kan ju säga direkt att rött kommer det ALDRIG bli, inte heller orange. Annars är jag öppen för förslag :)



sömmerskaN

Jag har en dold talang som ingen här kan se
nu ska jag visa den för nån på tv 3

Tror bara det är 10 st som vet hur awesome jag är på att sy kläder. Konstigt nog. Eftersom skryta är något av det bästa jag vet, ägnar jag kommande stycket åt det.

Jag fick mvg rakt igenom på syslöjd. högsta betyg i låg och mellanstadiet, mvg i högstadiet. En klänning jag sydde fick jag mvg för, men den varbara halvklar vid läsårsslutet. SÅ BRA ÄR JAG. Den var väldigt fin, kanske kan hitta en bild på den någon gång. Grön med små apor och bananer och popcornstrutar (heter det så?) på. Tyvärr lär jag både lagt på mig och öh, ökat i omfång, några cm sedan sist jag bar den, så den kanske inte är lika fin på längre :c

Haha hjälp, jag kan inte skryta bra ens längre. Eller skriva. Awsum. Hur eller som, jag är förjävla grym på att sy. Sen att jag börjat se project runway som en fjolla på eftermiddagarna har väl gjort sitt till för inspirationen. Nä. Köp mig en symaskin! Då blir jag en glad bloggarinna och har bloggtävlingar för er med kläder med personliga mått! 

Vad tusan gör jag uppe såhär dags, har träning klockan åtta imorgon. Då kör vi. Stenhårt. Godnatt.


let it snow

Snö idag om någon missat?
hade dö-ont i magen igår, kunde knappt äta, helt sjukt. Måste kolla upp det igen, för såhär kan jag inte ha det... mådde dock bättre på eftermiddagen så jag skrittade en sväng, så han slapp stå. sen efter det så... blev det värre.
Kändes ändå helt ok på morgonen idag så jag åkte till stallet och red dressyr på Bambam, introducerade lite öppna på honom :) i början förstod han inte alls vad vitsen med att gå böjd som i en volt, fast rakt fram, var. Tredje varvet hade poletten trillat ner och han gjorde helt ok ifrån sig. Kan tänka mig att hans bäbishuvud är väldigt trött nu, aww.

Var kvar i stallet och packade upp två stora paket, spännande! Märkte lite grejer och hängde ut dom i stallet... borstade av täcken och vek ihop dom snyggt. Vid lunch gick jag hem för att äta, och tror ni inte min mage visar vem som bestämmer då eller? Helt sjukt hur ont man kan ha i magen :S så lyckades inte ta mig till skolan... sitter hemma nu och gör mitt bästa för att äta grejer jag mår bra av... vilket är svårt att hitta... PUNKT PUNKT PUNKT.

Nä, ska nog ringa mamma och gnälla lite. Chester står idag, lär väl fara runt som en vit blixt i hagen idag :)

hackelihack

red ut en minisväng, 30 min skritt ungefär? red på hackamoret för jag... kände för. Och haha. Fy vad jag ogillar gå på det. Chester trivs, för han får ha sin mun ifred. Jag gillar inte bettet, för man inverkar ingenting. dra eller inte dra, ungefär. Kanske just därför hästarna gillar det? :)

Kommer inte ha på hackamoret när jag ska få ut nåt av ridturen, men när jag bara ska skritta är det mkt möjligt att den åker på... eller monty roberts-grimman kanske? :D

kritik på mitt träningsupplägg.

Ja usch vad elak jag är, som hoppar 30-40 cm (eller diken/vattenpölar) med min häst flera dagar i veckan, skäms på mig.

Tyvärr (för din del) tror jag att en häst håller bättre för gymnastikhoppning/skogshoppning på skitsmå bommar, stockar, pinnar, vattenpölar flera dagar i veckan, i ett relativt lugnt tempo, än att gå dressyr/skogsrundor alla dagar i veckan utom EN, som man hoppar 1 meter banhoppning i överljudsfart (som min häst har på den höjden). I min värld blir slitaget större ju större hinder man har, speciellt om hästen inte orkar eller kan bära sig i en lagom lugn galopp.
Man ju inte direkt kalla 30 cm för hoppning, det är ju bara ett galoppsprång över en stock, i ett bra tempo. Jag rider dressyr med upphöjda bommar, ungefär.
Förstår att du är anonym, ingen normal människa kan stå för ett sånt uttalande utan att skämmas.

duschen nu!

shiiit stressad eller vad? Julia hämtar mig om 20 minuter, och jag ska duscha och fixa mig innan dess. PANIK, mina vanliga "snabba" duschar brukar ta 20 minuter! XD
aja, gör mitt bästa, hörs sen!

dagens ridtur

Idag red jag ut! Eller alltså, i skogen. Jag rider ju ut varje dag, men törs aldrig rida i skogen när det är mörkt *fegis* men iaf. På ett ställe finns en vattenpöl som är ca 60 cm bred, över hela vägen. Asbra vattengravsträning. Där hoppade vi ca 6 ggr, sista gångerna kom jag i galopp och han hade en ganska bra banhoppningsgalopp faktiskt, både före och efter. Red på samma träns som igår, men hade bara martingal på. Gick hur bra som helst, poni på frammarsch kan man säga :) sjukt nöjd, men efter dom små sprången blev det mest skritt resten av vägen, jobbade lite med halter och så. hörde massa hundar i skogen så kände att det var bäst att ta det lite lungt. glad ponny har jag iaf, frustade nöjt när han varit duktig :) ikväll ska jag till agnes... Vet inte vilken tid än iofs, men det löser sig!

travhoppning

idag red jag lite markarbete i en kohage, haha. Låg lite pinnar och grenar på marken, satt och försökte reglera galoppen/traven emellan dem och trav/galopphoppa en pytteliten en som ramlat, på volt. Ponnyn skötte sig jättebra, lite övertaggad ibland men jättefin tillbaka. Surade lite när han skulle gå fram för skänkeln men det lossnade sen också.

Idag red jag med remonttränset, vanligt tredelat tränsbett, ganska lös halsförlängare. Och så hoppsadeln. Skönt att han börjar funka på tränsbett nu också.

chester på hoppträning för 1,5 år sedan :)

Vetrinärbesiktning

Nu för tiden har jag praktik på ridklubben några timmar i veckan... Och det händer grejer nästan jämt, som ni inte får se i deras blogg!

Idag kom vetrinären ut och besiktade Salsa, jag fick springa med henne och freddan böjde. Hon gick igenom UA :) märks dock att hon är ung, sto och har mkt blod i sig, funderar på om hennes pappa kan ha varit arab? Dom andra hästarna var i hagen och hon ville inget hellre än komma ut till dom, och det gjorde hon klart för oss... och veterinären. Nä, men det är en supersöt ungponny som kommer bli en klippa tror jag, med en konsekvent ägare.

Så fyllde jag lite kvällspåsar, gav kaninerna mat och körde bort dåligt silage. Och städade i kontorsdelen. Tog ~2 timmar, fick även gnälla lite för Kerstin om hur dåligt jag trivs i skolan... Två produktiva timmar, och jag fick motion på kuppen (gick både dit och hem igen) så nu är det en snabbdusch som gäller innan det blir en mattelektion. Hörs senare tror jag!

torka

heh, har haft lite bloggtorka nu sen tävlingen... Idag red jag Chester, han gick bra. Släppte inte riktigt igenom helt, han var lite spänd men vi fick ändå en bra galopp där han varken trippade eller rusade, utan bar sig lite. Fler såna tack :)

Jag har också börjat ha praktik på ridskolan nu och jag fattar ärligt talat inte hur jag ska orka. Det är verkligen FÖR MYCKET, även fast jag inte är där så många timmar, så all stress till och från bussar... blä. Idag fyllde jag höpåsar och fixade mitt schema och planerade lite för grönt kort-kursen. Förhoppningsvis får vi upp lappar snart så dom som anmält sig slipper vänta mer. Ska fila lite på det ikväll.

Dagens resultat!

I första klassen kändes han jättefin, lite svår att göra bra hörnpasseringar på här och där, men ändå helt ok. Jag såg såklart bara allt jag kunde göra bättre haha, men alla sa att det såg skitfint ut, och jag låg på placering, först 3a och sen petades jag ner till 5a. Så red sista ryttaren skitbra och jag hamnade just utanför placering. Sur? ja. Haha, såklart.

I laget, ryttartest/DM-klass, red jag ganska nära tätryttaren hela tiden. Hade ganska mycket för liten lucka oftast. Men hästen var mjuk och fin så det var bara att koncentrera sig på sitsen. Och gissa vad för poäng jag fick? 7,6, låg i ledning nästan hela tävlingen! typ fjärde laget från slutet var det en tjej i som fick 7,8, så hon vann sen. Tror trean hade 7,1, så ungefär ett halft poäng skilde. Ganska mycket :) Är nöjd, även fast det inte kändes kanon hela tiden. Jag har ju trots allt ridit mitt första ärevarv på lokal dressyrtävling, och det med en DM-medalj runt halsen! Bilder osv kommer så småningom, när jag får tag på tjejerna som fotade:)

Stressig morgon

Tusen förlåt för gårdagen! Jag är mitt i en förkylning, hade skolmöte igår och bytte klass, åkte hem och åt, till stallet sen för att fixa inför DMet idag. Så jag hade en del att styra med. ;) Idag tävlar jag lektionshäst-DM i dressyr, red honom lite igår och han var verkligen kanonfin. Jag startar LC:2 och Ryttartest. Har jag tur får jag med mig ett filmteam, men tror hon har lite strul med minneskortet... Vi får se helt enkelt. Min första start är beräknad till ca 12. Och min skjuts kommer om en kvart. Frukost i ilfart!

Hundarutanhem.se

Det här inlägget handlar inte om hästar. Men ni hästmänniskor är djurvänner och många av er har eller kommer köpa hund. Gör en hund en tjänst. Köp en hemlös hund. I Irland ses inte hundar på samma sätt som hundar här i sverige, utan mer som... "sommarkatter". Många köper en hund i julklapp till barnen, och kastar ut den efter nyår när barnen börjar skolan igen. Bebishundar tvingas leva på gatorna och vem vet när de får i sig något? Det här resulterar i att det finns mängder av hundhem. Tyvärr blir hundhemmen så fulla, att omnågon lämnar in sin egen hund, avlivas den ofta inom 24 timmar. Om en hundfångare släpper av ett "lass med gatuhundar" låter man dem oftast leva i ca 5 dagar för att ägaren ev ska hitta sin hund. De allra flesta hundar som kommer till hundhem avlivas. Friska, unga, starka hundar. Tiden på hundhem är ofta extremt stressande för hundarna.

Men tänk då på hur enormt tacksam hunden blir för att återigen få den trygghet ett hem innebär. Kan den bli lyckligare? Så rädda ett liv. Köp en hund via hundarutanhem.se.


mer info:
http://hundarutanhem.se

Hoppning 11/11 - Huset!

Jag har två oxrar, en vattenmatta i ena (den gröna hängde vi en presenning över. Vi hade lite sockerbitar under några av räckena.

Framhoppning: Gula mot C, svänga mellan gröna hindren, utanför vattenmattan, hoppar röda mot C, båge till vitgröna mot C, hoppa gröna oxern mot A, gå utanför vattenmattan.
Bana: rödsvarta mot A, vattenmattan mot C till grönvita räcket. Grönvit oxer mot a till vattenmattan. gula mot C.
Det här är en hinderuppställning där man kan variera hinderuppställningar i all evighet. Kommer återkomma lite allt eftersom och tipsa om nya vägar :)

Lill-Tanja

Lill-Tanja är ett nordsvenskt sto född 27/5 1993. Vi köpte henne på försommaren år 2007, från en familj som inte längre kunde ha kvar henne pga de blev skadade i en bilolycka och klarade inte av jobbet som krävdes med att ha häst. När vi köpte henne var hon tyvärr ganska mager och trött, ägarna hade för ont för att göra en större hage. Jag kunde riktigt se smärtan i hennes ögon när hon "lämnade över" till oss. Stackare, kan inte vara roligt alls att både ha för ont för att fungera och tvingas sälja sin häst man älskar. Vi köpte henne i alla fall och stallade upp henne hos Kåre i Finspångstrakten. Där fick hon gå i stor hage i Kåres flock och blev väldigt levnadsglad. Hon genomgick flera veterinärundersökningar, som han ALLTID gör på alla ston i stallet. Veterinären ansåg henne vara frisk och hon betäcktes med Gutta.
När det var konstaterat att hon var dräktig kördes hon hem till oss, och vi började rida henne. Vi vet ingenting om vad hon kan, vi hade suttit på henne några minuter och "provridit" så vi visste att hon kunde start och stopp. I början red vi bara barbacka, mest i skritt och några steg i trav. Fram på hösten hade hon vuxit i min ena sadel och vi började rida med den. Jag lärde henne att trava under lättridning, tror inte hon varit med om det förut då hon blev väldigt rädd i början och sprang iväg och blev väldigt spänd. Det gav med sig efter ett tag och jag fortsatte "utbilda" henne, mamma och jag red ut tillsammans ibland också. Då hon gick som bäst kunde hon några steg skänkelvikning och framdelsvändning. Ryggning också. Hon är en riktig naturbegåvning för hoppning, men tycker det är lite för kul och överhoppar sig när hon inte hoppat på ett tag. Hon tar gärna tag i hinder, även om de är pluttesmå och HOPPAR. Man får hålla i sig :)
När vi haft henne i ett år kom vår första fölunge. Året därpå kom fölunge nummer två, Lillja, och i år kom nummer tre. Hon är en jättebra mamma men blev ranghög först när hon fick föl, innan hos oss hade chester varit ledarhäst, men efter fölningen fick han nöja sig med tredjeplatsen i hagen...

För tillfället håller vi på att sätta igång henne efter en hälta, hon skrittar just nu bara vid hand men snart ska jag börja sitta lite på henne på ridturer. Hon tycker dt är jättekul att bli riden ochföljer sällan mina direktiv om BARA SKRITT, utan travar gärna glatt på. Inte för att vara dum, utan för det är kuuul! FINISPONNY. Därför går vi med henne tills hon har lite mer kondis och inte är lika pigg.

Hoppning 10/11

Hinder:
Blå: markbommar
Grön: småhinder, jag brukar ha ca 35-40
Röd: ett rättuppstående, jag brukar ha ca 65-70.

Avstånd: på voltspåret strax över 3 mellan grön och röd, ca 3 mellan blå och grön. Individuellt för din häst och era "problem". Man kan variera avstånden genom att rida större eller mindre volt. Tänk på att det blir VÄLDIGT tight om du höjer upp hindret, då kan man behöva öka på avstånden.
Den här övningen passar min häst väldigt bra. Hans problem är att han rusar mot hinder och i den här övningen bromsas han upp och tvingas hålla sin egen balans med hjälp av hjälphindren och hjälpbommarna, och får själv känna "hur det ska kännas", utan att jag sitter och håller i munnen. Han kan helt enkelt inte dra iväg efter hindret, eftersom det står andra hinder där. Allt eftersom kommer jag ta bort hjälphindren och ersätta dem med bommar, innan jag tar bort dem helt.

täckestips

Dagen blev visst en "Håll hästen varm"-dag, haha. Det är vad som poppar upp i mitt huvud när det snöar en hel dag! Men. Dagens sista. Ha inte fleecetäcke under regntäcke istället för riktigt vintertäcke. Var inne på fredriksborgs ridsport och pratade lite med dem där, enligt henne (och många fler) stramar fleecetäcket åt runt bogarna och är INTE särskilt bekvämt för hästen. Så. Ha helst bara ETT ordentligt täcke på hästen, om du behöver ha fler - välj ett oelastiskt undertäcke som gärna har en yta som inte hakar i övertäckets insida. För hästens komfort!

Orla

Jag saknar henne jättemycket. Jättejättejättemycket. Hon bodde hos mig under 2007, och vi gjorde ALLT. Badade, hoppade, red ut på morgonen, mitt på dagen, långt, mitt i natten... tävlade och tränade. Och hade så gryyymt roligt. Och fick beröm. En ponny av snyggare typ är svårt att hitta. Ett hjärta av guld, fast hon gjorde klart för mig (och några andra tjejer i stallet) att hon är ett STO som ska få sin vilja fram! Första månaderna... Då stegrade hon. Nästan över bilar, i ridhus, i skogen när jag red ut med andra... Då var jag ganska sur på henne. Men det fick över så snabbt, kunde inte vara sur på henne så länge i taget, hon var ju så söt.
Det är vi på vår första tävling på bilden till försäljningsannonsen... När jag såg den kan jag ju säga att mitt hjärta slog dubbla slag. Jag ville verkligen köpa henne, men så kom jag ihåg varför jag slutade vara fodervärd åt henne. Hon är född 92, en kanonläromästare, verkligen en bussig ponny (med humör i och för sig) men inte utvecklingsbar uppåt i klasserna. Jag var påväg upp mot högre klasser och hon trivs i LD/LC. Därför köpte jag henne inte när jag fick chansen i november 07, utan fick bevittna nästa fodervärds... strapatser. Jag GRÄT.
Sen hittade jag henne på annons igen, nu bor hon i Överum. Jag har inte riktigt fått grepp om VEM det är som äger henne eller hur jag får tag på dem. Så, om någon som känner Orlas ägare eller så, läser det här: Snälla, tipsa dem om det här inlägget. Jag saknar henne jättemycket, och vill jättegärna komma och hälsa på er någon dag! :)

Lillja

Lillja är ett självständigt litet sto. Hon är född 29/6-09, och redan första dagen struntade hon i sin mamma och gick upp för trädgårdstrappen, för en människa gick ju där! Jättesöt. Hon åkte på premiering i somras, och kom hem som ett klass 1-sto! Något som domare och registratorer inte kom överens om på premieringen var hennes färg. Hon står som svart i passet, men kroppen är chokladbrun och manen och svans är ca 50% vit, om inte mer. Frågan är alltså, är hon silverbrun? Det är ingen känd färg ännu på nordsvenskar men kanske kan bli, om man kan härleda färggenerna till hennes stamtavla. Spännande att se, vid treårspremieringen kommer "slutgiltiga domen" om vilken färg hon har...

Just nu ser det ut som hon kan hålla sig under ponnymått.
Anledningen till att vi stavar henne med två L är hennes mammas stostam. Alla ston heter "Lill" innan sitt namn, hennes mamma heter Lill-Tanja, vi strök mittersta bokstäverna och fick Lill-Tanja. Lillja.

Vinterfoder

Nu på vintern finns det flera sätt att hålla hästen varm. Man kan täcka, och man kan öka på grovfodret. Min häst står på "fri tillgång" på hö i hagen, och det funkar ju om dom inte blir tjocka (förra vintern fick han 15 kg silage/dag och varken gick upp eller ner) men jag vet att inte alla hästar är så svårfödda. Då kan man ge halm istället, det är inte så näringsrikt men de har något att äta av. En ätande häst=en varm häst.

Man brukar säga att hästen ska äta minst 1 kg torrsubstans/100 kg kroppsvikt. Min ponny på ~400 kg ska alltså äta minst 4 kg torrsubstans per dag. I hö finns ca 80% ts, vilket gör att han som minst ska äta 1,2*4 kg hö. ungefär 5 kg alltså. I silage är ts-halten runt 60%, och då brukar man räkna 1,5 kg silage/100 kg häst. Min ponny på 400 kg ska alltså äta minst 1,5*4=6 kg silage. Detta för att magen ska fungera.

När kylan kommer kan det vara så att man måste öka, för att ge hästen energi att hålla sig varm av. Har man en häst som min, kan man öka på silage/hö utan att hästen går upp. Har man en lättfödd häst som blir fetknopp av vad som helst, kan man ge några kilo halm. Det är inte så näringsrikt, men håller ändå hästen varm. Bra att tänka på när man själv helst av allt vill sitta i klubbrummet med en kopp varm choklad och fötterna på elementet!



100% bloggtorka

Ikväll ska jag gräva fram Chesters vintertäcke. Tror jag ska köpa ett nytt den här månaden, ska försöka hitta lite täcken med hals åt honom då, vill inte klippa honom förrän jag har alla täcken och så i ordning. Så tycker jag det känns lite konstigt att täckesklippa hästen men lämna halsen otäckad? Så min häst ska vara ordentligt omstoppad om han ska vara klippt!

Just det! Är det någon som har eller vet någon som hyr ut sin klippmaskin? Jag ska spår- eller täckesklippa en snäll häst. Hör av er då! :)

Bilder från:
hööks.se
capactiva.se

Min frukost!

Den här mjukosten från fjällbrynt smakade jag första gången för 2 veckor sedan. Nu är jag fast. Så. Varje morgon står detta på menyn!
Gott och mättande!

Bortskämda snorungar

ser ett program på ettan nu, om "vuxna" människor som till och med flyttat hemifrån men ÄNDÅ tvingar sina föräldrar att göra alla hushållssysslor? Nu flyttar dom ihop i ett hus och ja, en hundring på att ingen vill laga mat och alla dräller skit och grejer omkring sig? Haha, får se hur det går...

sådääärja

ätit och druckit lite, nu är det möte med ungdomsstyrelsen! Tror vi ska prata lite om luciashowen idag, man kan säga att det är som ett pussel. Vi har en väldans massa bitar, och nu ska vi lyckas passa ihop dom!

Jag tror årets show kan bli riktigt fin, synd bara att min klass har praktik så dom inte kan göra en grej jag ska rita åt dom... förrän ganska sent! Men bättre sent än aldrig, säger vi. Äh, nu är jag sen och Julia väntar. Vi hörs!

Dressyrträning 8/11

Idag var det dressyrträning i skolan. Jag red hästen jag ska tävla på i helgen. Jag skrittade fram på långa tyglar i ca 10 minuter, sen skrittade jag på kort tygel i ca 10 minuter. Då jobbade jag mycket ställning och böjning, flyttade mycket för skänkel för att få igång bakbenen. Hans "svaghet" är hans högerbakben, så jag petade lite extra på det. Han blev sur och slog mot spöt två gånger, men sen var han klar. Jättemjuk och fin, hade kanonform från början i traven. Verkligen superfin.

Idag red vi väldigt mycket programdelar, jag tränade mycket på de korta snett igenomvägarna med avbrott över medellinjen och sedan volter på långsidan. La mycket tid på raka uppridningar, halten när man vänder över banan. Även de långa snett igenom i galopp och med avbrott vid X. Det vi hade svårast för var att behålla formen i halten från trav. Lite klurigt med formen i galoppavbrotten också, men det funkade. Min plan för framridningen verkar funka, ska slipa vidare på den till på torsdag får vi se hur det går då :)

Tycker det är jätteskönt att få rida "rätt" häst några veckor innan tävling, även om man rider lektionshäst. Jättebra att den möjligheten finns på vår ridskola! :)

Skola?

Klockan ringde 7, sitter nu och äter en stor och god frukost, mums. Jag ska hinna sätta in ett fönster i stallet, tömma en box, tömma en till box och kanske rida innan skolan? Som tur är har jag slappaste schemat nu, Elprogrammet och industri är på praktik så alla våra gemensamma lektioner är inställda! Vilket betyder att jag börjar efter lunch varje dag utom onsdag, då jag bara har en enda liten lektion, matte, tjugo i tio.
Hjälp, idag kanske jag rider 3 hästar. Eller fyra? Mamma vill att jag ska skritta en sväng på hennes häst, och så om jag rider Chester, så ska jag rida Lou Lou (hoppas jag) i skolan och en av Agnes hästar efter skolan. Jag hade tänkt hinna klämma in en joggingtur där någonstans också, men det hör jag ju nu, dömt att misslyckas! ;)

Godingen jag red förra måndagen:
Bild 088
Agnes fina treåring Manfred.

Dressyrprogram

I helgen ska jag tävla LC:2. Det är inte riktigt mitt favoritprogram, jag rider mycket hellre LB:1. Jag tycker att LC:2 lätt blir orytmiskt och osamanhängande, med konstiga vägar och avbrott överallt. Nä, men nu ska jag råplugga det här programmet så det SITTER tills på lördag. Helst torsdag, tänkte rida det då också... Vet verkligen inte hur jag ska få in allt i huvet, men det måste väl gå på nåt sätt.

Vilket program rider du helst?

Ryttarträning

Vi hästmänniskor är ju ofta väldigt måna om hästen, att den ska få i sig rätt näringsämnen och hållas i topptrim. Men hur är det själva? Jag vet med mig att åtminstonde JAG skulle kunna prestera bättre om jag motionerade mer... Fast det är ju så jobbigt att ta på sig löpskor och jogga en halvtimme om dagen... och så har man ju aldrig tid, med läxor, häst och skola som tar upp all tid! Känner du igen dig?

Det man får göra då, är att öka på vardagsmotionen. Det här är ett par sätt som knappt tar någon tid alls:

- Cykla istället för att åka bil/buss. Gäller både till stallet, skolan och affären.

- Jogga istället för att cykla någon gång i veckan. För mig tar det ca 15 minuter att cykla till stallet. Om jag promenerar i snabb takt istället tar det 30 min. Joggar jag tar det ca 20 min. Fem minuter extra på resan är ju INGENTING.

- Om du tränar klättring med din häst, hoppa av i nedförsbackarna och gå brevid. Det minskar slitaget på hästens framben. Ska hästen bara skritta idag? (vilket ger bäst resultat för hästens styrka) kan du kan skippa ridandet helt och leda eller tömköra när du klättrar? Tar inte en sekund mer tid än att rida.

- Alla hästar bör skritta fram och av ca 15 minuter. Perfekt, sammanlagt en halvtimme som man bara åker häst och knappt ökar sin egen kondis nånting alls! Gå brevid hästen istället för att rida, så värmer du upp dig själv också.

- Alla får äta godis och onyttigheter. Men försök köpa minst lika mycket frukt som godis. Alltså, ska du köpa en godispåse på 200g så köper du två äpplen också. Och äter upp dem. Själv.

Hästflocken

Idag har vi släppt ihop alla hästarna i en hage, så nu har vi bara en flock att "hålla ordning" på. Dom ser ut att vara så många nu när man ser dom samtidigt! Ihopsläppet gick i alla fall väldigt bra, Storebror var väääldigt nyfiken på den söta bebisflickan, men fick ta emot både hugg och sparkar från en överbeskyddande hästmamma! Stackarn, han ville ju bara kramas med den! Han såg så ledsen ut. Han är den som (tack vare Agnes häst Didrik) inte gör något elakt mot andra hästar, utan bara springer efter och vill gosa. Tyvärr misstolkas det av... vissa ston. 

Chester älskar verkligen bebishästar. Älskar älskar älskar. Tänk om han är transsexuell egentligen? Jag menar, han är som ett sto att rida, och bebissjuk. Han kanske är sto i huvudet? Hur eller som, han är jättebra att ha med unga hästar, han uppfostrar och är jättegosig samtidigt. Han är kanske liiite för snäll mot dem, och sparkar inte till när han egentligen borde, men å andra sidan hamnar han aldrig heller i några slagsmål. Finisponny. Lilja däremot gick på eget håll och åt, medan de andra tittade på lillhästen. Hon är verkligen självständig. Ledarsto, ett år gammalt? Tur att hon får gå ihop med sin mamma nu så hon inte blir för kaxig. Annars kanske vi måste anlita Didrik igen?

Hur eller som, nu står dom alla fem och tuggar hö nere i hagen. De lugnade sig efter bara en halvtimme, och nu är det bara Tanja som ska visa vart skåpet står. Hela tiden. Men det är bra, Chester har varit för snäll mot dem som sagt. Hoppas dom inte gör sig illa bara, utan bara lär sig uppföra sig litegrann :)

Fake a smile

Usch. Jag antar att det här hör livet till. Men fy fan för "vänner" som inte orkar vara uppriktiga och säga "nä jag vill inte träffa dig mer", utan gång på gång gör upp att vi ska ses för att i sista stund ändra sig. Din jävla jävel förstår du inte att det sårar mig? Förstår du inte att det är jobbigt att gång på gång se fram emot att få träffa dig, planera grejer, jag har förihelvete till och med bakat för din skull! Bara för att än en gång till få ett "nä vi kan inte idag". Nähä, fu, kan ni någonsin när ni säger det? Eller är jag bara sista prioritet på din lista, kommer nåt roligare upp så skiter du i mig?

JAG GÖR SLUT MED DIG. Jag är värd en vän som inte är som du. En lite mer äkta kanske.

Pepparkaka

Jag kom just in från en lång uteritt, så kallt det blivit ute? Ligger frost nästan överallt ju. provhoppade lite i en kohage (haha, min ridning låter mycket glamourös) på tränsbett + remontnosgrimma, funkade helt ok förutom att han drar upp huvet väldigt mycket. Men det gick att bromsa och styra och så, så det blir nog bra sen när jag kommer iväg på träning, med en martingal på. Surt att jag inte har nån i brunt! Har två svarta bara... Äh, får se vad jag kan hitta, det duger ju med svart sålänge... Fast det är fult att blanda färger... Dagens I-landsproblem!

Godmorgon!

Min klocka ringde vid 7, nu ska jag ut och ge hästarna frukost ihop med mamma, sen ska jag hjälpa henne lite med marsvinen, och sen ska jag gå och lägga mig igen! Lat eller vad, men sova är mkt mkt mkt najs.

Har du svårt att somna en halvtimme senare om du gått upp på morgonen?

midnatt

nu sk jag strax gå ut och ge hästarna lite nattmat, innan jag somnar själv. Blev lite hungrig nyss själv också, men tror jag faktiskt ska få vara lite hungrig tills frukost imorrn. Har hört att kroppen mår bäst och man sover lugnast om man inte äter en massa nån timme innan man lägger sig? så det blir en rejäl frukost imorrn istället, gröt eller fil, mackor och massa frukt! Är helt kär i frukt, äter huuur mycket som helst. Asgott.

internet was here

Masten som ger mig internet har haft fel på sig. Ursäkta för bloggstoppet. Igår kväll köpte jag ett par nya träns åt chester, BRUNT ÄNTLIGEN! Är så sjukt trött på att rida med brun sadel och svart träns, tycker det är så fult! Men nu så. Testade tränset med remontnosgrimma idag, det passade inte till mitt pelham så grävde fram Olgas gamla bett. Funkade faktiskt riktigt bra, han ville inte riiiktigt ta stöd men funkade ändå mycket mycket bättre än hans egna tredelade. Han tog ändå lite stöd och gick att bromsa sedan när vi travade lite. Han har blivit MYCKET bättre på förhållade hjälper och halt nu, det är jätteskönt. Förr kunde jag ju vara osäker på OM jag ens kunde få stopp på honom, nu går det på max 20 meter. Stor förbättring, åt rätt håll.

Ser när jag läser igenom inlägget att min ponny låter som ett monster, haha. Det är han inte, han är bara så jäkla fel inriden, eller så har nåt hänt på vägen, och rider man in hästar på fel sätt kan det ta en livstid att reparera. Därför ska man lämna inridning till någon som kan om man är osäker själv. TÄNK PÅ DET.

igår

Igår red jag dressyrträning på Lou Lou, vi jobbade mycket med förvänd galopp och jag valde att utöver det rida massor skänkelvikningar för att få honom loss och mjuk. Förra gången bar jag i princip runt honom i handen i 40 minuter, var knappast kul för varesig honom eller mig. MEN. Nu har jag en plan på hur jag ska rida på framridningen på lördag. Skänkelvikning skänkelvikning skänkelvikning. Övergångar och skänkelvikning. Haha jag börjar bli nervös, förut blev jag aldrig nervös utan gick alltid in med inställningen "ok nu ska jag vinna igen". Haha. Sjukt självsäker, men så vann jag också varje tävling jag ställde upp i i över ett år? SKRYT SKRYT. Det var egentligen bara för att jag matchade en häst väldigt bra som ingen annan ville rida, så jag typ bara sparkade på och styrde runt så gick det väldigt snabbt och felfritt ^^. Ganska mycket tur, men kul var det :)
Haha nu gled jag ifrån ämnet en bit. Nu i alla fall så vet jag att jag inte kan gå in på banan och vara lika säker längre, jag har ingen aning om vilka andra som tävlar och hur välridna deras hästar är. Så tajmar jag min egen ryttarsvacka och den här tävlingen så jääävla bra. Sämsta möjliga utgång på tävlingen: Jag rider fel väg, hänger i handen och sparkar med benen och sitter som en hösäck. Och glömmer programmet igen. Bästa möjliga utgång: Jag kommer ihåg programmet jättebra och har lyckats få hästen mjuk och fin på framridningen och sitter bra och inverkar bra, på en häst som är jättesamarbetsvillig. Så vill jag ha det. Lägger upp en plan för det fram tills nästa torsdag, så har jag "genrep" då!

Dressyrträning

Nu ska mamma och jag åka till ridklubben så jag får putsa lite i dressyren till DMet :) Tyvärr börjar jag känna av mina händer igen, så vi får se om jag kommer till start eller inte. Jag får anlita en hästviskare som säger åt hästen att inte hänga så mycket i munnen kanske? ;) Eller bara rida ordentligt.
SHIT 
Nu kom jag på att jag måste fixa massor innan tävlingen, låna kavaj, träna in program... Haha nu blev jag stressad! Men vi kör en uppdate när jag kommer hem... en dressyrövning till kanske?

Ponnyagility

Jag struntade i att rida idag. Istället sprang jag runt och hoppade småhinder och svängde och stannade osv osv på lina. I slutet tog jag av grimskaftet och hade honom lös runt mig och han följer som en hund. Jättekul. Jag passade på att hoppa "titthinder" (han är inte tittig ändå, men lite nya hinder iaf) och det gick jättebra. Nån gång nästa vecka ska jag hoppa uppsuttet igen, och se om det går lika bra då. Jag funderar på att börja klickerträna Chester. Han tänker ju väldigt mycket, jag tror han skulle må bra av ordentlig tankestimulans faktiskt. Kanske ska jag önska mig en klickerkurs i julklapp? :)

fjärde i elfte tvåtusentio - storm

Idag vet jag inte vad jag ska göra med min ponny. Det är halv storm ute, och på schemat står det att jag ska rida utan sadel idag. Han kommer vara jättespänd och studsig. Kanske ska jag bara skritta ut och klättra, det vet han ju i alla fall hur man gör. Fast kanske inte så smart att vara i skogen när det kommer vindbyar, om en gren knäcks och ramlar ner på oss tänkte jag. Åh, varför kan vi inte bara smälla upp ett ridhus på tomten, så smidigt det vore.

Hur rider du när det blåser mycket?

Dressyrövning 4/11


I dagens dressyrövning tränar du:
- Ställning och böjning
- Att ställa om
- Lösgörande
- Halt

Det här behöver du:
- Två koner, hinkar, stenar, blomkrukor, hinderstöd eller dyl.

Såhär gör du i övningen med skänkelvikning:
Rid i höger varv, i trav. Vid M börjar du göra skänkelvikning på diagonalen, undan vänster skänkel. Rakrikta hästen och lägg en volt från X, som räcker ända ut till spåret. När volten är klar rakriktar du igen och ställer om till höger. Gör skänkelvikning ut till F undan höger skänkel. Följ spåret. Vid A gör du halt.

På andra långsidan kan du antingen göra om samma övning eller rida lite tempoväxlingar eller så.

Jag vill ha högre svårighetsgrad?:
Byt ut första skänkelvikningen mot en öppna åt höger. Rakrikta, gör volten (eller hoppa över den om du vill ha ytterligare svårare övning) och gå ut i en förvänd sluta mot F. Kom ihåg att rakrikta och ställa och böja om innan hörnpasseringen.

Tänk på:
- Anpassa övningen efter hästen. Bli inte arg om inte skänkelvikningen hamnar exakt där du vill ha den, utan försök att bara komma igen. Sänk kraven istället för att bli arg :)
- Förbered halten i god tid.
- Planera din ridning, det är mycket som händer på kort tid.

tidig kväll

Shit nu är jag verkligen hur trött som helst, och klockan är...? tjugo i tio! Haha. Håller på att gå tillbaka till ett lågstadiebarns antal sömntimmar tror jag. Jag mår bäst av 11 timmars sömn, men handen på hjärtat, hur ofta blir det så? Oftast blir det mellan 6 och 8 timmar... MEN jag ska ta tag i deet och sova så mycket jag vill från och med nu, dels är jag piggare och gladare om jag får min sömn, dels sägs det att man blir tjock av att sova för lite? Känns ju skitlarvigt då att låta bli att sova. Nog med sömntjafs. Nu ska jag gå ner och hämta min mobil och ställa den på frukostdags imorgon, sen ska jag sooooova <3

plugg plugg plugg

Jag hade tänkt mig ta igen massa uppgifter och så på lovet. Yeah right. Vi har prov på två kapitel jag inte ens nästan har koll på, på tisdag. Det tog mig 1 timme att läsa igenom första kapitlet och göra de 4 första övningarna. Men jag kämpar på, det måste ju gå på nåt sätt. Vi hörs lite senare, om jag överlever pluggandet. 
Helvete nu började det regna, ska jag ta in ponnyn nu eller vänta tills han torkat igen?
Dumma höstväder.

Bana med svängar


Uppvärmning:
- Rid på A-volten i galopp. Hoppa blå och gröna räcke på volt, försök få lika många galoppsprång varje varv. Kan även rida volt över gröna räcket-blå oxern, eller bara volt över ett av hindren.
- Rid linjen blått räcke - rött räcke i galopp. Avstånd ca 24,5. Det normala antalet galoppsprång är 6. Försök hitta det tempo som räcker till för 6 språng och känns bra. Testa och se hur mångasprång du kan rida på som mest (korta galopen) och hur få språng du kan få in (läng galoppen)

Bana 1 (snäva svängar, välplanerad ridning):
vänster varv. Rött räcke till gult räcke. Sväng höger, hoppa blått räcke - grönt räcke - blå oxer. Sväng innanför det röda räcket, hoppa grönt räcke. Landa i höger varv. Hoppa blått räcke till rött räcke, avsluta med blå oxer.

Bana 2 (långa vägar):
Höger varv. Hoppa linjen gult->rött räcke. Fortsätt på blå oxer. Gå utanför blått räcke, hoppa grönt räcke på volt. Avsluta med linjen blått->rött räcke.

Hage

Nu ska jag gå ut och överraska mamma med att ha gjort staket runt en gräsplätt och släppa ner hästarna dit innan hon kommer hem :) Är sämst på att slå ner plastpinnarna med gummiklubba men jag gör mitt bästa i alla fall!

Tre serpentinbågar med bommar


Det här är en superenkel men väldigt nyttig övning. Du tränar på:
- Avbrott och igångsättningar
- ställning och böjning
- varvbyte
- takt
- avståndsbedömning

Hur gör man då?
Säg att du är i höger varv. Vid A rider du in på tre serpentinbågar över medellinjen. När du travat över bommarna och går in i den sista bågen, då, när du ställt om, format åt nya varvet, då fattar du galopp. Galopperar "ett varv på volten" och börjar om på övningen fast från andra hållet. I övergången mellan båge ett (som du galopperade igenom) saktar du av, ställer och formar om till nya varvet, travar i en jämn takt över bommarna. I övergången mellan båge 2 och 3 fattar du galopp igen.

En superenkel övning där det händer grejer hela tiden!

Tänk på:
- Sitt inte och måtta mot galoppbommen, försök ha en jämn och fin galopp och variera vägen för att komma rätt. Kommer ni lite fel på den bommen - vem bryr sig, det är en bom på markn och ni kommer säkert bättre nästa gång, om du bara ändrar vägen litegrann

Variation:
Du kan rida detta både som en dressyrövning och markarbetesövning. Lägg upp bommarna på sockerbitar eller liknande eller låt dem ligga kvar på marken.

Godmorgon!

Har just vaknat för andra gången idag, förut gick jag ut och gav hästarna frukost men åt inget själv? Jag måste varit ganska... trött då för egentligen är jag ashungrig. Var för tusan hungrig igår innan jag somnade också! Är hungrig jämt, jag kommer bli en tjockis. Idag hade jag tänkt mig en lååång tur med kanske lite fika? Vore skitmysigt men jag är inte helt säker på att det känns som en bra idé att rida med ryggsäck. Får se, jag har inte ens bestämt runda än...

Fundering

Som vissa av er kanske redan vet fick jag ta över en blogg för min kompis orkade inte uppdatera. Jag har inte heller uppdaterat särskilt flitigt, men det är nog för jag är för lat för att ha två bloggar! SÅ. Jag flyttar helt enkelt den bloggen hit. Därför kommer det komma upp gamla inlägg, för att ha allt samlat på ett och samma ställe :) Hänger ni med?

Fråga+svar

Fråga:
Svar:
Så bra att din häst trivs på det! Jag red alltid min häst på hackamore förut också, för det var det enda bett han trivdes på då. Kanske för att bettet inte är så "kontrollerande"? Hackamoret verkar på nos och nacke och det blir naturligt att hästen sänker huvudet, även ifall ryggen och bakbenen kanske inte riktigt är med. Och jag vill gärna kunna RIDA min häst och få effekt av tygeltagen, som jag inte riktigt tyckte jag fick på hacket. Så jag designade ett eget pelham efter min hästs mun, med hjälp av min snälla verkstadslärare. Det funkar superbra och han är väldigt nöjd, rekommenderar er med "problemmunnar" att testa det faktiskt, oledat pelham med en liten liten port. Mitt bästa bett någonsin. Jag rider oftast bara med en tygel, i den "vanliga" ringen, så det inverkar ungefär som ett jaktkandar.

Jag rider ut på hackamore ibland, när jag bara vill ha något att styra med. Men det är inget jag kommer gå tillbaka till att rida på varje dag, när jag har ett annat bett som funkar bättre. Varför göra det svårare för sig liksom. ;)

HÄsTäsT

Skriv om hästen som du fördriver mest tid med!

Namn:
Chester

Smeknamn:
Skrutte, killen (bästa fantasin yeah)

Ålder:
12

Kön:
valack

Ras:
Ridponny, korsning arab/welsh kanske?

Mankhöjd:
~147

Färg:
skimmel med bläs :)

Träning

Tränar Hoppning
Hoppar jätteofta, men bara gymnastikhoppning/nån pinne i skogen :) 

Tränar Dressyr
Jämt.

Tränar NH
inte så att jag bestämmer att "idag ska jag träna nh" utan det blir liksom varje dag lite. Måste ju hålla honom väluppfostrad

Tränar för instruktör

Näe. Kommer kanske igång med det snart igen
Utrustning

Rids med martingal

gjorde förut, men tog av den när jag märkte att det inte spelar nån roll om den är på eller inte

Rids med snodd
ibland.

Annan hjälptygel
graman ibland

Benskydd
senskydd ibland, "terrängskydd/snabblindor" på frambenen när jag rider dressyr. Boots ibland när jag hoppar

Benlindor
mkt sällan, kommer kanske börja med det mer när jag åker på träning

Sadelpadd
nono

Vanlig bett
har tredelat och odelat pelham, trivs bäst på pelhamets form just nu

Bettlöst träns
aa, men använder väldigt sällan. Vill få effekt av tygeltagen och få igenom dem, inte bara bromsa och styra som det lätt blir på honom med hackamore annars.
Pullargrimma
haha ja, tills jag klantade mig så den gick sönder

Aachen grimma
Nej, han kan inte ha sån pga engelska nosgrimman på.

Remont
Kommer införskaffa snarast, nya bruna tränset ska ha sån :)

Engelsk
nej, han kan inte ha sån utan att göra illa sig 

Hoppsadel
ja
Dressyrsadel
Nja, använder aldrig

Allroundsadel
nä, gillar inte

Islandssadel
Nej

Barbacka
Rider massor barbacka, jättebra för hästen faktiskt :) Och min balans

Rids med sporrar
Ibland, kanske 3-4 dagar/månad?

Rids med spö
Njae, jättesällan

Kan skänkelvikning
Haha ja

Kan bak/framdelsvänding
ja

Kan öppna/sluta
ja

Kan galoppombyte
nja. Eller, han kan byta, men orkar inte bära sig riktigt. Jag gör alltid enkelt byte.

Ökad trav
Inte om han ska bära sig

Ökad galopp 
Han är inte där än :)

Fattar alltid rätt galopp
Nej, han är svag i vänster bak och tycker att jag är en ragata när jag envisas med att fatta höger galopp. Men vi jobbar på.

Kan passage
är övertygad om att han gjort i sin ungdom

Kan piruett
är övertygad om att han gjort i sin ungdom

Kan hoppa över 1 m
Ja

Kan hoppa över 1 m med ryttare
Ja

Är tävlad lokalt eller högre
Ja

Skulle klara av ett L:B dressyrprogram
Nja, kanske. Om jag får rida med "otillåten utrustning" (bett)

Går i form
Ibland

Arbetar bra under sig

Ibland

Är lätt att arbeta med
Han är en enmanshäst och väldigt speciell. 

Övrigt

Tolkat? 
vi har draghästar till sånt ;) nä, mn jag har aldrig testat, kanske gör i vinter om jag hittar lämpligt offer?

Löshoppat?
Ja, han gör det fint

Longerat?
Ja

Kört?
nej, bara tömkört

Badat?

Ja :D Han är lite... udda, först törs han inte gå i vattnet, sen vill han inte gå upp :)

Godmorgon!

Idag ska jag rida massor! Både på Chester och en annan häst :) Vet inte riktigt vad jag ska göra dock, ska kanske testa hackamore igen? Får se, vill ju försöka byta lite ofta så han får omväxling i munnen, men han trivs ju så bra på bettet jag har nu? Allvarligt, ni som inte sett honom senaste tiden skulle knappt känna igen honom. Varför jag ändå byter? Vill att han ska kunna gå på olika bett, och tränar på det dom dagar jag inte har något särskilt jag ska träna på, utan bara start och stopp.
Visste ni tex att han har blivit mycket stadigare att travhoppa på? Innan brukade han ju hugga tag i hindret 15 meter innan och sen gjorde han som han ville. Nu kan han trava hela vägen fram till hindret och sen hoppa, galoppera 30 meter efter och sen sakta av lugnt och fint. Finisponni. OCH han tittade inte ens på sjön när jag red ner i den idag. Synd bara att badsäsongen är slut!

RSS 2.0