Chester 25/7

Idag var han så jäkla fin. Red på pelham, dubbla tyglar och aachennosgrimma. Tänkte rida lite snabbare idag eftersom jag ville vara tillbaka hemma mindre än en timme efter att jag red iväg. I alla fall. Han har blivit starkare, det märker jag när jag ska galoppera. Förut orkade han ju inte gå kvar i ett lugnt tempo utan skenade iväg. Idag galopperade jag 200 meter och han varken studsade eller stack. Super.

En lite mindre rolig grej är att jag fått börja rida in honom från början... Så fort han var fräsch igen efter hovblödningen fick jag börja med att bygga upp ridbarhet från början. Och muskler nästan från början. Jag vet ingen som är lika trög som jag och gör om en inridning på en häst som skenar, bockar, sparkar och stegrar, BARBACKA haha. Men gamla sadeln hade tryckt på honom och han skulle inte kunna bygga upp muskler runt bogarna om jag red i den oftare än 1 dag i veckan... :c Synd, jag älskar den sadeln. Aja. Nu stegrar han inget längre, han gör bara det när han inte förstår eller så. Bockar gör han typ inte heller. Haha nu ljög jag. Han måste samla sig så mycket innan han fattar galopp så han måste bocka. Förutom det bockar han typ inte. Och studsa... Ja. Det gör han ju inte lika mycket längre, mest i galopp för att han vill springa men vet att han inte får. Sparka har han slutat med helt. Tycker det tyder på att han blivit lite gladare igen. Men, tillbaka till dagens ridpass

Han fick alltså skritta fram i ca 10 minuter, i slutet av de minutrarna kom vi till en jättebrant backe så då fick han klättra lite också. Jag är supernoga med nu att han inte får skritta med huvudet högre än manken. Han behöver inte böja ihop nacken eller så, utan jag vill ha honom lång och framför allt LÅG i formen. Sen kortar jag tyglarna och försöker få en lång låg form på tygeln. Sen travar vi, jag försöker lägga honom så låg som möjligt för att få med mig ryggen och så, så jag inte sitter och rider i nån falsk form ;)

Idag märks STOR skillnad mot tredelade bettet, jag behöver inte hålla på mkt alls med handen utan han bara accepterar bettet direkt, trots att jag rider med slak stångtygel :)

Efter traven skrittade vi lite pga nedförsbackar, vill ha honom låg i nacken här också, på långa tyglar men ja. Det blir så ibland, ibland är han lite övertänd och hinner inte varva ner till skritt innan nedförsbacken kommer. Galopp sen så red jag väldigt mkt sluta innan för att han skulle fatta rätt galopp. Slutade med en skitfin häst som galopperade lugnt och sansat. Snart kommer nog lite stadigare form där också. Vill inte kräva det för mkt än, blir det för mycket krav på honom kommer han tappa gnistan och den är jag rädd om ;)


KÄNNS JÄTTEBRA ATT DET ÄR KUL ATT RIDA IGEN!
Varje pass jag ridit senaste 2 veckorna har det kännts enbart bra efter... Det är så det ska vara!

Gårdagens ridpass

Red på tredelat tränsbett och aachennosgrimma... Han hatar verkligen det bettet. Skritt på tygeln kan man glömma, trav är väl LITE lättare men fortfarande gillar han det inte. Däremot var han jättelätt att bromsa i galopp på det? Knasiga ponny.

Har kollat upp TR, på ponny får man inte tävla på pelham med dubbla tyglar tyvärr, antingen ska man ha tygeln i övre ringen eller så ska man ha delta. Eftersom det är riktigt fult (enligt mig) att rida med pelham om man bara använder "bettringen" så ska jag skaffa mig ett jaktkandar. Det inverkar ungefär som ett pelham men man har inte den långa skänkeln. Mycket snyggare att bara ha så många ringar som man behöver. Och antagligen skönare för hästen att inte ha mer som ligger mot mulen än nödvändigt.

Tyvärr är det SVÅRT att hitta jaktkandar i 10,5, som är min hästs storlek... de flesta är i 12,5-14,5 vilket är aslustigt. Jag har SÅ SVÅRT att tro att någon häst kan ha 14,5, då de nordsvenska hingstar jag känner till har på sin höjd 13... Och nordsvenskar är ju inte kända för att vara nätta om huvet precis :)

En känd häst har dött.

Men varför säger så många bloggare att det var synd att hästen såldes? Som om det ENBART är nya ägarens fel att hästen är död? Blir så trött på er som inte kan tänka längre än näsan räcker. Och knappt ens så långt. Alla hästar dör någon gång. Jag har själv mycket svårt att tro att nye ägaren kraschade hästen med flit så den avled senare till följd av skadorna liksom...

Tänk själv hur ni skulle känna er, ni hade köpt en av världens bästa hästar, på en tävling händer en allvarlig olycka och inte långt senare dör hästen. Förståsigpåare i ridsportsvärlden anser att du är till 100% skyldig för hästens död. Du sörjer såklart din fina häst. Skulle det kännas bra?

Olyckor händer. Ibland helt utan orsak. Det bara blir. Sluta hata honom.

Dumma dumma dumma fot

Blir så arg och irriterad. Idag skulle jag ha joggat med Chester. Just innan jag sätter mig i bilen för att åka till stallet så... är marken för långt ner. Min fot vrids innan den når marken och jag lyckas stuka den. Hurra. Har asont och kan absolut inte jogga idag :c tror inte ens jag kan rida, gör skitont när foten är neråt/skakas... Perfekt. Just när ponny är skitfin så... Åh.

Dagens ridpass

Idag hade Chester lite träningsvärk, men var ändå väldigt fin. Jag red lite tidigare än vanligt, så det var väldigt mycket insekter och så, det tyckte han inte om alls, blev ganska psykad av dem...

Ändå var han lite mjukare idag, gjorde skolorna utan några större protester mestadels i skritt, ville inte sätta för höga krav idag. Fattade galopp en gång åt varje håll, och där kändes träningsvärken... galopperade bara några meter för att känna på honom. Har kommit på att den galopp man först fattar på honom under ett ridpass, den fattar han helst under resten av passet. Idag började jag med hans svåra galopp, höger, och sen efter det ville han inte fatta vänster utan att jag verkligen jobbat igenom honom igen... Aja, styrka och koordination heter lösningen på det tror jag.

När jag skrittade av hoppade jag av och gick med honom. Släppte lite på nosgrimman för det skulle väl va skönt för honom tänkte jag. Så sänkte han huvet och gick så. På nosremmen. Den gick av. Jekla poni. Eller jäkla ägare kanske man säger, det hade ju inte hänt om jag fäst upp den på ngt sätt. Oturligt nog har jag ingen annan nosgrimma han kan gå med för tillfället, så det får nog bli hackamore när jag rider ut och utan nosgrimma när jag rider på åker. Tills jag får tag på ny pullarnosgrimma/remont/lagar den gamla. Jag har bara mig själv att skylla :c


kan man tävla storhäst med rosa grejer?

Blev hysteriskt förälskad i en rosa racesafe-väst. Har ett rosa schabrak som matchar. Frågan är nu bara... Kan man verkligen tävla på storhäst också med rosa säkerhetsväst? Känns som om man kan få LITE blickar haha, men... kanske passar bra om jag ska samarbeta med det där hästföretaget nästa år? Fast på storhäst...
Haha, jag vet inte. Vad tycker ni?

Bloggen har legat nere

kommer fortsätta göra det på obestämd tid - internet fungerar inte.

Kan i alla fall säga lite som hänt sen sist. Jag har haft en sadel på prov, den låg ok men han ska muskla upp sig lite mer först. kommer upp en recension på ryttarinfo.blogg.se så småningom har jag hört!

Jag har också fortsatt testa runt bland lite olika bett, chester trivs ju inte med något i munnen. Kom ihåg att tandläkaren som provade ut bettet han har nu, sa att "alla" hästar ska ha odelat bett i början. Tänkte vidare på det och red med mitt oledade pelham. Ville också se vad han funkar bäst på, själva bettet i munnen eller hävstångseffekten, så jag red med två tyglar. Då kan man ju rida utan att kedjan verkar så mycket. Det trivdes han i alla fall med, så just nu rider jag antingen på hackamore eller pelhamet med dubbla tyglar. Har undre tygeln mest som nödbroms, rider bara på övre tygeln. Det funkar bra just nu i alla fall...

Idag när jag red var det första gången jag ens var nära att åka av haha! vi skulle fatta galopp och Chester förstod inte alls varför det var så viktigt att fatta höger galopp när han hellre ville ta vänster liksom? Så... Han fattade vänster galopp. Skuttade till och bytte galopp fram. gick i korsgalopp ett par steg. så ska jag bryta av för att fatta rätt, eftersom ja, han vill inte byta bak. så... då fattar han galopp typ... baklänges? Vet inte hur det gick till men helt plötsligt var vi i diket. Ponnyn med koll på benen. Det gick bra i alla fall och efter några meters arbete med skolor så fungerade höger galopp också. Utan att sätta sig i diken. Det är ganska bra att låta bli sånt.

Lite empati önskas

Nu får det räcka. Sluta baktala min ponny, samtidigt som ni säger hur fantastisk en likadan ponny är. Båda är helt knas i huvudet (ursäkta uttrycket) och den enda skillnaden är att den andra ponnyn hetsas runt banor på LA-höjd medans jag vill kunna reglera ponnyn innan jag tävlar. Båda har samma kapacitet, men ägarna har olika värderingar. Så sluta värdera prestation högre än kvalitet.

Jag SKULLE KUNNA, om jag ville, rida LA-MSV på Chester. Det skulle gå i övertempo och vi skulle antagligen vara en fara för banpersonal/andra ekipage, men visst fan skulle det gå? Det jag inte förstår är varför ni ser ner på honom (och mig) för att JAG väljer att försöka mig på den sunda vägen?

Eller förlåt, dumt av mig. Resultat är ju allt som räknas. Inga rosetter = inget att ha. Sorgligt att jag tog er tid, spring iväg och hoppa sönder era ponnyer nu så sitter jag här och skyndar långsamt.
Hej då.


Hövila

Igår och antagligen idag också får hästarna hövila. Så blir det när man ska ta eget hö, man måste prioritera det. Så jag tror att jag kommer rida imorrn, hoppas min rygg pallar, fick ju lite ont senast men har vi tur är det bara träningsvärk...

Så ha det bra i solen, ni som kan och får rida! :)

1 juli 2010

Red en liten sväng på chester förut, kanske bara 20-25 min. I skritten var han lite tjollrig i munnen, han har ju aldrig gillat bett riktigt. Som vanligt tyckte han att "han vet bäst" och drog iväg i långa älgkliv i skritten, så idag tränade vi på halter. Med hela kroppen. Halt med sätet, halt med benen, halt med bålen, halt med handen, halt med munnen. Allt det massor gånger. Han lyssnar verkligen jättebra på säte.

Sedan har jag läst i en bok, "Bli vän med din häst" av Karl Otto von Fuchs (Bokförlaget Spektra AB, 1973) att hästar har svårast för att gå på tygeln i skritt. Typ att författaren, vars sto han håller på att skola om, aldrig behöver skritta på tygeln innan hon kan trava och galoppera stadigt i form. Kanske fungerar hästar så? Eftersom Chester går ca 32 ggr bättre i trav och galopp, än skritt, så... Vi får se vart mitt utbildningsschema leder! Tror tyvärr jag måste trappa ner på det då min rygg är hej-kom-och-hjälp-mig nu, efter 20 min skritt+trav. Grrrrreat.

UNDERBART

Har idag mailväxlat lite med en hästägare, vilket ledde till en enkel googling på hästens namn. Fytusan vad läcker den är, och det sägs att den ska vara hur fin som helst att rida också. Kom igen nu ryggen, bli bra så att jag kan ha en BÄST sommar (och sen höst, och vinter...) med en vit och en svart ponny!

Saknar förresten min första svarta ponny. Hon var underbar. Funderar på om hon ska få vara med på ett hörn på "hästarna på gården" eller om "tidigare hästar" ska få egen kategori?

här kommer en över ett år gammal bild på mammas grova nordsvenska brukshäst som är ett kallblod och absoluuuut inte kan hoppa, eller hur var det nu igen...? ;)


Kalender juliojojoj vad jag känner att detta kommer ändras. Men så här ser juli ut för oss, preliminärt!

sista juni

Vad ska jag göra idag? Ska jag rida till sjön och plaska lite i vattnet? Är ju asnajs väder liksom. Och vilket träns ska jag ha? Funderar på hackamoret för att göra en mjukstart, men äh. Kan väl rida på bett, ska ju ändå inte ha några krav på honom idag? Imorgon börjar allvaret, kommer uppdatera under dagen med en träningskalender för juli! :)


Jag startar upp bloggen!

Just den här bloggen har det varit otroligt mycket krångel med, den har inte funkat att blogga på, bilder har int funkat osv, men nu är vi igång igen! Kollade Chester idag, han är fräsch igen efter det vi tror var en hovblödning, han travar självmant på ashård grusväg och går helt rent, så imorrn! Imorrn ska jag rida för första gången på hela sommarlovet, har ju haft ridförbud själv pga ryggen + haft halt häst så... Aja, inga sura miner, nu ska vi igång, och med en så nyservad och hel och arbetsvillig ponny som jag har så borde det vara nemas problemas.

Imorgon, damer och herrar, då kör vi!

Nej, Chester är inte till salu

Vet inte riktigt varifrån det här ryktet kommer, men nej. Chester är inte till salu och även om han vore det tror jag inte rätt familj för honom finns på ridskolan. Däremot kan vi komma att få tillökning i stallet snart, inom denna månad hoppas jag. Mer om det när det börjar dra ihop sig!

RSS 2.0